Vallokalsarbetare räknar röster i söndagens val i Kambodja. Foto: Heng Sinith/AP/TT

Kambodjas regim går mot ”jordskredsseger”

Uppdaterad
Publicerad

Kambodjas regeringsparti Kambodjanska folkpartiet går mot en ”jordskredsseger” i söndagens val, säger en talesperson för partiet efter att vallokalerna stängt.

Valet är dock hårt ifrågasatt i omvärlden. EU, USA och andra västländer har vägrat skicka valobservatörer, eftersom de menar att valet saknar förutsättningar för att klassas som fritt och rättvist. Premiärminister Hun Sen, en före detta kadett i de Röda khmererna, är den längst sittande ledaren i Asien och har stärkt sitt grepp om Kambodja under sina 38 år vid makten.

Den politiska opposition som fanns i landet har krossats. Regerande Kambodjanska folkpartiet innehar samtliga 125 platser i parlamentet och väntas behålla dem efter dagens val. Det största oppositionspartiet, CNRP, upplöstes av landets högsta domstol 2018.

Inför dagens val har ett uppstickarparti hejdats från att ställa upp av landets valmyndighet med hänvisning till en teknikalitet. Människorättsorganisationen Human Rights Watch säger att ”valet har få likheter med en verklig demokratisk process”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.