Argentina har ett nära militärt samarbete med USA och Nato, men även Ryssland satsar stora resurser på att hitta vraket. Foto: TT

Kamp mellan stormakterna att hitta Argentinas ubåtsvrak

Uppdaterad
Publicerad

Nato och Ryssland tävlar sannolikt om att hitta vraket efter ubåten ARA San Juan som försvann för tre veckor sedan. Ryssland är tekniskt överlägset på området och vinner en propagandaseger om de hittar vraket före Nato, enligt FOI:s ubåtsexpert Mats Nordin.

Tiden är ute att rädda liv från den saknade ubåten med 44 personer ombord. Sökandet har återgått till det vanliga säkerhetspolitiska spelet mellan stormakterna, enligt Mats Nordin vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– Nu ser Ryssland, som är tekniskt överlägset, en möjlighet att ta en poäng. Det är en fråga om prestige och därmed en propagandaoperation, säger Mats Nordin.

Försvunnen argentinsk ubåt

Kan hållas hemligt

Argentina har ett nära militärt samarbete med USA och Nato. Även Ryssland satsar stora resurser på att hitta vraket. Men det är inte säkert att det läcker ut vem som hittar vraket först. De som behöver veta, får veta, enligt Mats Nordin.

– Det kan ju vara så att Ryssland inte vill att det ska bli känt att man hittat ubåten och bara meddelar statsledningen, säger han.

Krossad av trycket

Nato och Ryssland satsar stora resurser på att hitta vraket. Ubåten kan ha krossats av vattentrycket om den sjunkit mer än 600 meter. Små vrakdelar och kroppar kan finnas utspridda på flera tusen meters djup. Men Ryssland är väl rustat för en sådan sökoperation enligt FOI.

– Min bedömning är att man kommer hitta vraket. Ryssland har utrustning där man hittar delar som är lika stora som tennisbollar. Det borde vara fullt möjligt att hitta ubåten i den form som den befinner sig i, även om den skulle ha krossats av vattentrycket, säger han.

Satellitbild av hamnen i Severodvinsk i Ryssland. Två mindre ryska atomdrivna ubåtar syns i bilden. ”Paltus” i övre hörnet till vänster är 44 meter och tagen ur drift. ”Uniform” i mitten av bilden är 69 meter. Den ligger intill energipråm vilket tyder på att ubåten är operativ. Ubåtarna har byggts i Sankt Petersburg. Strategisk ubåt (SSBN) syns i nedre vänstra hörnet. Foto: Google

Små atomdrivna ubåtar

Ryssland har flera mindre atomdrivna ubåtar (Losharik, Uniform och Paltus) som kan operera med besättning på tio till 15 personer ned till flera tusen meters djup, enligt FOI.

USA hade tidigare en mindre atomdriven ubåt (NR1) för operationer på stora djup, men den är skrotad.  Det finns ingen öppen information att USA har en liknande kapacitet efter det kalla kriget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunnen argentinsk ubåt

Mer i ämnet