Det norska fartyget Sophie Siem är på plats i Argentina för att delta i sökarbetet. Foto: TT

Norge och Ryssland ansluter sig till ubåtsjakten

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu tio dagar sedan den argentinska ubåten ARA San Juan försvann utanför Argentinas kust, med 44 besättningsmedlemmar ombord. Luften i ubåten beräknas ha tagit slut, och nu ansluter sig Norge och Ryssland till den allt mer intensiva sökinsatsen.

Den 15 november tappade den argentinska flottan kontakten med ubåten, som kort tidigare hade rapporterat ett elektriskt fel ombord. Några timmar senare snappades ett ljud upp från havet, som argentinska myndigheter misstänker härrör från en icke kärnkraftsrelaterad explosion. Luften i ubåten beräknas kunna hålla besättningen vid liv i maximalt 10 dagar under optimala förhållanden, vilket innebär att tidsfristen under lördagen löpt ut.

Sökområdet utanför Argentinas kust inkluderar en så kallad kontinentalhylla, vilket medför kraftigt varierande havsdjup på upp till 3.000 meter. Det maximala räddningsdjupet för ubåten bedöms vara 600 meter, och experter har uttalat farhågor om att det explosionsliknande ljudet möjligen kan ha uppstått av att ubåten sjunkit för djupt och kollapsat av trycket.

Norskt fartyg på plats

Nu ansluter sig Norge och Ryssland till sökandet. Den amerikanska flottan har sänt en speciell räddningskapsel till sökområdet. Om ubåten hittas på havsbotten är planen att sänka ned kapseln, som kan kopplas till ubåtens lucka och sedan hissa upp den till ytan med upp till sex besättningsmedlemmar åt gången inuti.

För att utföra räddningsaktioner med denna kapsel krävs ett specialkonstruerat skepp, och det enda tillgängliga skeppet visade sig vara norska Sophie Siem, rapporterar NRK. Skeppet ligger nu förtöjt i den argentinska hamnstaden Comodoro Rivadavia, och ett intensivt arbete pågår med att skära upp ett hål i skrovet där räddningskapseln kan placeras. Sophie Siem väntas ge sig ut i sökområdet under lördagen.

Ryssland skickar plan och sökubåt

Även Ryssland bidrar till sökarbetet, uppger BBC. Under fredagskvällen landade ett ryskt plan av modellen Antonov An-124 – ett av världens största flygplan – i Comodoro Rivadavia. Ombord hade det en obemannad ubåt kapabel att söka av havsbotten på upp till 1.000 meters djup.

Det ryska försvarsministeriet har också beordrat forskningsfartyget Yantar till sökområdet. Skeppet, som under lördagen var på väg mot Argentina från Västafrikas kust, är utrustat för att kunna söka på över 1.000 meters djup.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.