En brasiliansk ubåt som deltar i sökandet efter den argentinska farkosten. Foto: TT

FOI om senaste ubåtsspåret: ”Intressant”

Uppdaterad
Publicerad

Ett ljud som USA:s marin analyserar är den senaste ledtråden i sökande efter den försvunna ubåten utanför Argentinas kust. En ledande expert vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, säger att spåret är intressant.

Sökandet har nått en kritisk fas eftersom den friska luften i ubåten som räcker i sju dagar kan vara slut – om inte ubåten intagit ytläge. Ombord finns 44 personer.

Nu undersöker USA:s marin ett ljud som registrerats bara några timmar efter det senaste livstecknet i onsdags förra veckan. Då rapporterade ubåten att den haft fel på elsystemet. Den nya ljudet som upptäckts var 48 kilometer från ubåtens senaste kända position.

Försvunnen argentinsk ubåt

– Det är i närområdet. Det går inte att med den data som finns med säkerhet säga att ljudet kommer från den här ubåten. Men det är intressant att följa upp, säger Mats Nordin, överingenjör vid Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.

”Inte marint liv”

USA:s marin utesluter att marint liv eller ”naturliga ljud i havet” är källan till ljudupptagningen.

– Det var inte en val och det var inte vanligt förekommande ljud, sa Löjtnant Lily Hinz vid USA:s marin i San Diego, enligt nyhetsbyrån AP.

Möjliga scenarier

De scenarier som nämnts är att det kan ha uppstått brand ombord efter kortslutning i elsystemet eller en explosion. Ubåten kan också ha tagit in vatten.

Det finns inga uppgifter om att ubåten har skickat upp en nödboj till ytan som kan skicka nödsignal via satellit. Det är brukligt vid ubåtsolyckor. En nödboj kan skickas upp från 600 meters djup, vilket oftast är det maximala räddningsdjupet för en konventionell ubåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunnen argentinsk ubåt

Mer i ämnet