Rosa Maria Sastre Castilla blev vräkt från sin lägenhet i Madrid för två veckor sedan efter att hon förlorat sitt jobb. Nu bor hon på gatan tillsammans med sin syster och sin 77-åriga mamma. Foto: Scanpix

”Kan bli långt mycket värre i Spanien”

Uppdaterad
Publicerad

Efter många om och men söker Spanien nödhjälp. Trots försöken att lägga ut rökridåer är det uppenbart att Spanien inte har läget under kontroll, skriver SVT:s Bert Sundström:

Efter månader, om inte år av ständiga förnekanden, så kom då beskedet att Spanien tvingas söka nödhjälp för att hålla ett antal krisande banker under armarna.

Den exakta summan är inte klar än, men Internationella Valutafonden menar att 40 miljarder Euro är ett troligt minimibelopp, och att den faktiska summa som till sist behövs kan komma att bli långt större.

Eurokrisen

Pengarna ska komma från antingen euroländernas tillfälliga stabiliseringsfond (EFSF) eller den permanenta stabiliseringsmekanism (ESM) som officiellt ska vara sjösatt 1/7. Till skillnad från de räddningspaket som Grekland, Portugal och Irland redan har fått så är pengarna denna gång inte hårt villkorade till ytterligare åtstramningspolitik och nedskärningar i statsbudgeten.

Pengarna går till en statsstyrd fond

Ett skäl till det är att den spanska statsskulden i relation till landets BNP faktiskt inte är speciellt hög om man jämför med övriga Europa – till och med än så länge lägre än Tysklands, fast den nu stiger snabbt.  Men Spanien har lovat full insyn hur pengarna hanteras och att landet ska följa alla överenskomna regler för budgetdisciplin.

Undantaget från det är att Spanien har fått ytterligare något år på sig att få ner det statliga budgetunderskottet till tre procent av BNP. Pengarna ska slussas till FROB, en statsstyrd fond ”ordnad bankomstrukturering”. På det sättet kan Spanien hävda att det är pengar till bankväsendet direkt, inte till staten.

Kan bli mycket värre

På presskonferensen där beskedet offentliggjordes sa Spaniens finansminister att det verkligen inte handlade om något räddningspaket. Det var bara, hävdade han, ett stöd till Spaniens finansiella sektor.

Men trots försöken att lägga ut rökridåer är det uppenbart att Spanien inte av egen kraft lägre klarar att hålla situationen under kontroll.

Budgetunderskottet går uppenbarligen inte att minska så som regeringen lovat övriga EU, statsskulden ökar snabbt och i många av landets självstyrande regioner kan lura ytterligare finansiella härdsmältor.

Med en arbetslöshet på nära 25 procent finns det också mycket som tyder på att det i kan bli långt mycket värre i Spanien innan det – kanske – blir bättre.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurokrisen

Mer i ämnet