Skogsbranden härjar kring staden Fort McMurray i Kanada. Foto: TT

Skogsbranden i Kanada kan fördubblas

Uppdaterad
Publicerad

Över 80.000 personer har evakuerats från eldhärjade Fort McMurray i Kanada. Nu varnar myndigheterna för att skogsbranden kan komma att fördubblas det kommande dygnet.

Brandkåren har bekämpat skogsbranden i provinsen Alberta i en vecka. Den omfattar för närvarande ett 1.000 kvadratkilometer stort område, men vindar och torr vegetation gör att det finns risk för att branden kan komma att fördubblas under lördagen, skriver BBC.

– Vi har fortfarande mycket extrema brandförhållanden framför oss de kommande två dagarna, säger Chad Morrison, chef för provinsens skogsbrandsinsatser, till CBC News.

Skogsbranden i Kanada

Just nu blåser vinden från sydväst och får branden att expandera åt nordost, bort från Fort McMurray. Under lördagen väntas temperaturer på upp till 27 grader, men på söndagen och måndagen finns en möjlighet till regn.

Evakueringen fortsätter

Samtidigt fortsätter myndigheterna att evakuera människor som tagit sin tillflykt till läger för oljearbetare, norr om staden. På fredagen evakuerades omkring 5.500 personer och man hoppas kunna flyga ut ytterligare 4.000 på lördagen. Andra kommer att köra i poliseskorterade konvojer genom Fort McMurray och söderut.

– Det såg ut som en krigszon. Det var en chock att se de förstörda brandskadade bilarna vid sidan av vägen. Det gjorda att man kände sig glad över att ta sig därifrån, säger Jim Dunstan, som körde i en konvoj tidigt på lördagsmorgonen, enligt CTV News.

Kammar igenom staden

Men alla hörsammar inte myndigheternas uppmaningar.

I torsdags påträffade polisen en familj på fem personer när de sökte igenom ett bostadsområde i Fort McMurray. Familjen hade inte evakuerat eftersom den inte trodde att den var i fara. Även en äldre man och hans hund hittades.

– Människor måste förstå att evakueringsordrar utfärdas av en orsak, säger polisinspektör Gibson Glavin till CBC News.

Myndigheterna kammar även igenom staden i jakt på hemlösa, som eventuellt kan finnas kvar.

Hittills finns inga uppgifter om döda eller skadade.

Över 1.000 brandmän, 150 helikoptrar och 27 flygplan bekämpar branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Kanada

Mer i ämnet