Kanadas premiärminister Justin Trudeau tackar Sverige för hjälpen med den nu frisläppta pastorn. Foto: AP/Reuters/TT

Kanada tackar Sverige för frisläppt pastor

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har, mitt i det uppblossade ordkriget med omvärlden, frigett en livstidsdömd kanadensisk pastor. Han kommer att läggas in på sjukhus direkt för vård. Kanadas premiärminister Justin Trudeau tackar Sverige för hjälpen med frisläppandet.

Pastorn var dömd till livstids hårt straffarbete anklagad för ”omstörtande verksamhet”. Han har nu släppts av humanitära skäl, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

En kanadensisk delegation har varit på plats i Pyongyang för att diskutera fallet.

”Kanadas regering har aktivt engagerat sig i herr Lims fall på alla nivåer. Jag vill speciellt tacka Sverige, vår skyddsmakt i Nordkorea, för att man hjälpt oss”, säger Justin Trudeau i ett uttalande, och tillägger att man inte kan säga så mycket mer om arbetet med fallet.

LÄS MER: Nordkorea släpper kanadensisk pastor

Läggs in på sjukhus

Hyeon Soo Lim är född i Sydkorea och är pastor i en kyrka i Toronto. Han dömdes i december 2015 efter att då ha suttit fängslad sedan i februari. Han har i statliga medier, förmodligen under tvång, erkänt brott mot staten.

Lim väntas återvända till Kanada på torsdagen och kommer att läggas in på sjukhus direkt vid ankomst, på begäran av hans fru, enligt en källa.

– Det har bekräftats att kanadensiska tjänstemän och läkare flyger med pastor Lim, säger källan.

I uttalandet från premiärministerns kansli säger Trudeau att Kanada kommer att se till att får vård, och att han väntas återförenas med familj och vänner ”snart”.

Amerikaner fängslade

Lims familj har blivit allt mer oroliga för hans hälsa efter fallet med den amerikanska studenten Otto Warmbier. Han dömdes i fjol till 15 års fängelse i Nordkorea och återvände till USA i juni, i koma. Han avled efter några dagar i hemlandet.

LÄS MER: Amerikanske studenten Otto Warmbier har avlidit

I Nordkorea sitter fortfarande tre amerikanska medborgare fängslade. Ett förbud för amerikaner att resa till landet träder i kraft den 1 september på grund av risken att bli kvarhållen i diktaturen.

Sverige är skyddsmakt även åt USA och har tidigare besökt flera amerikanska fångar i Nordkorea. Vita huset har vid flera tillfällen tackat Sverige för hjälpen med att få fångar frisläppta från landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.