Pastor Hyeon Soo Lim under sin rättegång. Foto: TT

Nordkorea släpper kanadensisk pastor

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har, mitt i det uppblossade ordkriget med omvärlden, frigett en livstidsdömd kanadensisk pastor.

Han kommer att läggas in på sjukhus direkt för vård.

Pastorn var dömd till livstids hårt straffarbete anklagad för ”omstörtande verksamhet”. Han har nu släppts av humanitära skäl, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

En kanadensisk delegation har varit på plats i Pyongyang för att diskutera fallet.

Nordkoreafången Otto Warmbier

Dömdes 2015

Hyeon Soo Lim är född i Sydkorea och är pastor i en kyrka i Toronto. Han dömdes i december 2015 efter att då ha suttit fängslad sedan i februari. Han har i statliga medier, förmodligen under tvång, erkänt brott mot staten.

Lim väntas återvända till Kanada på torsdagen och kommer att läggas in på sjukhus direkt vid ankomst, på begäran av hans fru, enligt en källa.

– Det har bekräftats att kanadensiska tjänstemän och läkare flyger med pastor Lim, säger källan.

LÄS MER: Amerikanske studenten Otto Warmbier har avlidit

Oro efter Otto Warmbier

Lims familj har blivit allt mer oroliga för hans hälsa efter fallet med den amerikanska studenten Otto Warmbier. Han dömdes i fjol till 15 års fängelse i Nordkorea och återvände till USA i juni, i koma. Han avled efter några dagar i hemlandet.

I Nordkorea sitter fortfarande tre amerikanska medborgare fängslade. Ett förbud för amerikaner att resa till landet träder i kraft den 1 september på grund av risken att bli kvarhållen i diktaturen.

LÄS MER: Nordkorea släpper amerikanske studenten Otto Warmbier

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkoreafången Otto Warmbier

Mer i ämnet