Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland och Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S). Foto: Roslan Rahman/Jessica Gow/TT

Kanada trevar efter svenskt diplomatiskt stöd

Publicerad

Kanada arbetar i det tysta för att få hjälp av Sverige för att lösa krisen med Saudiarabien, uppger en regeringskälla för nyhetsbyrån AFP.
– Vi kan bekräfta att utrikesminister Margot Wallström har haft kontakt med utrikesminister Freeland, säger pressekreterare Pezhman Fivrin till TT.

Enligt AFP:s källa har Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland utöver Sverige även kontaktat Tyskland. Båda länderna har erfarenhet av frostiga relationer med Saudiarabien.

Samtalet med Margot Wallström (S) hölls via telefon i onsdags, men Pezhman Fivrin kan inte gå in på några detaljer om vad som sades.

Vårvintern 2015 rasade de diplomatiska relationerna mellan Sverige och Saudiarabien samman. Wallström hade då beskrivit domen mot den saudiske människorättsaktivisten och bloggaren Raif Badawi – 1 000 piskrapp och tio års fängelse – som ”närmast medeltida”. Dessutom kallade hon landet för diktatur och kritiserade de saudiska kvinnornas brist på rättigheter.

Samma situation

Nu har Chrystia Freeland hamnat i en liknande situation. Och även denna gång handlar det om Raif Badawi – och hans anhöriga – i det hårt styrda landet.

”Mycket oroad av att höra att Samar Badawi, syster till Raif Badawi, har gripits i Saudiarabien”, twittrade Freeland i förra veckan, och manade till att båda syskonen ska släppas.

Svaret från Riyad blev hårt. Saudiarabien kallade hem sin ambassadör, sparkade ut det kanadensiska sändebudet och bröt handelsförbindelserna mellan länderna. I måndags stoppades också ländernas utbildningsutbyte och Saudiarabien började flytta tusentals studenter som fått stipendier för att studera i Kanada.

Söker lösning

Nu vill Freeland höra hur krisen löstes efter Sveriges diplomatiska kris med kungadömet, skriver AFP.

Även Tyskland har erfarenhet av diplomatisk kyla med Saudiarabien. Detta sedan den dåvarande tyske utrikesministern Sigmar Gabriel i fjol antydde att Libanons premiärminister Saad al-Hariri hållits mot sin vilja i Riyad, där han överraskande aviserat sin avgång. Något al-Hariri senare backade ifrån.

Den kände bloggaren Raif Badawi sitter fängslad sedan flera år tillbaka. Hans fru och barn har bosatt sig i Kanada.

Fakta: All makt åt kungahuset

Visa

Saudiarabien är en absolut monarki, utan vald folklig representation eller politiska partier. Den verkställande makten ligger hos kungen och dennes kabinett. Kungen innehar även posten som premiärminister och kronprinsen är vice premiärminister.

Rösträtten omfattar endast lokalvalen, där kvinnor 2015 för första gången fick delta och rösta. De lokala församlingarnas makt är dock kraftigt begränsad.

Situationen för de mänskliga rättigheterna är allvarlig och föremål för omfattande internationell kritik. Församlings- eller religionsfrihet existerar inte. Politiska partier och fackföreningar är inte tillåtna och det finns inte någon strejkrätt.

Styret grundar sig på Koranen och islamisk rätt, sharia. Landet har länge styrts av en strikt form av sunniislam, som kallas wahhabism, men kronprins Muhammad bin Salman har aviserat en mer måttfull form av islam.

Källa: Landguiden/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer