Kanadas premiärminister Justin Trudeau höll presskonferens om flygplanskraschen i Iran. Foto: Adrian Wyld/ TT

Kanada: ”Upptrappning ledde till flygkraschen”

Uppdaterad
Publicerad

Kanadas premiärminister Justin Trudeau anser att orsaken till flygkraschen i Iran delvis beror på USA:s agerande i regionen. 57 kanadensare omkom då planet blev nedskjutet av Iran.

Justin Trudeau uttrycker sig mer kritiskt mot USA än tidigare om upptrappningen av konflikten med Iran.

– Om det inte varit för den eskalerande spänningen i regionen skulle dessa kanadensare vara hemma med sina familjer nu, säger premiärminister Trudeau i en intervju i Global News Television.

Ingen information om drönarattack

Han tillägger att han självklart hade uppskattat om han blivit informerad i förväg om USA:s planerade drönarattack mot den iranske generalen Qassem Soleimani den tredje januari. Kanada är en del av Nato-styrkan i Irak.

Samtal med Trump

Trudeau säger i tv-intervjun att han i samtal med USA:s president Trump framfört behovet av tydliga svar om hur detta kunde hända och hur man kan säkerställa att det inte händer igen.

Ilskan riktas även mot Iran med krav på rättvisa, hävdar han vidare.

Experter inbjudna

Iran har bjudit in kanadensiska experter att delta i undersökningarna av flygplansvraket. Kanada kräver svar på varför iranskt luftrum inte stängdes i samband med de iranska robotattackerna mot irakiska militärbaser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygkrasch i Iran

Mer i ämnet