Den filippinska journalisten Maria Ressa arresterades under onsdagen, beskylld för förtal. Foto: Ted Aljibe/TT

Världskänd filippinsk journalist gripen – åtalas för förtal

Publicerad

Den världsberömda filippinska journalisten Maria Ressa greps under onsdagen på sitt kontor i Manila efter anklagelser om förtal. Detta rapporterar Reuters. Förespråkare för mänskliga rättigheter anser att gripandet är politiskt motiverat och ett uttryck för en ”skamlös förföljelse” från regimen.

Maria Ressa var en av flera som under 2018 utnämndes till ”årets person” av tidskriften Time. I nuläget driver hon den filippinska nyhetssajten Rappler som har rapporterat kritiskt om president Rodrigo Dutertes och i synnerhet hur han genomdrivit sin narkotikapolitik. Tusentals påstådda narkotikaanvändare och handlare har dödats sedan 2016.

”Skamlös förföljelse”

Anklagelserna emot Maria Ressa gäller dock bevakning av en affärsmans påstådda band till en domare i Högsta domstolen, skriver nyhetsbyrån. Artiklarna som publicerades 2012 och 2014 ska utgöra grund för nätförtal enligt de filippinska myndigheterna.  För bara ett par månader sedan anklagades nyhetsajten för skattefusk – enligt Ressa ett politiskt motiverat försök  att stänga ner den regimkritiska publikationen.

Amnesty har gått ut och kritiserat onsdagens gripande av Maria Ressa för att vara politiskt motiverat. Det filippinska journalistförbundet menar att anklagelserna är ”påhittade” och gripandet ett uttryck för en ”skamlös förföljelse”

Riskerar tolv års fängelse

Sedan 1986 har 176 journalister bragts om livet i Filippinerna, vilket gör det till en av de farligaste länderna för journalister att verka i, enligt BBC. 2016 kritiserades president Dutertes efter ett uttalande om att vissa av dessa journalister förtjänade att dö. 

Om Maria Ressa befinns skyldig riskerar hon upp till tolv års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.