Morgonstudions Pelle Nilsson (i bild) och Carolina Neurath intervjuade Ingrid Thörnqvist på plats vid Hamburgs flygplats. Foto: SVT

Drama i direktsändning – SVT:s utrikesredaktör bortjagad av ilsken man

Publicerad

Samma sekund som SVT Nyheters utrikesredaktör Ingrid Thörnqvist skulle påbörja sin Tysklandsanalys, live från Hamburgs flygplats, dyker en ilsken man plötsligt upp i bild och schasar bort henne.
– Min lärdom är att det inte alltid är teknikhårdvaran man måste behärska utan även mjukvara i form av människor, säger Ingrid.

Utrikesredaktör Ingrid Thörnqvist var på onsdagsmorgonen med i SVT:s Morgonstudion för att kommentera det tyska valet som nu är inne på slutspurten.

Men trots noggranna förberedelser och en mångårig erfarenhet som bland annat korrespondent i Östeuropa och Tyskland gick det inte riktigt som planerat.

”Han var inte hotfull, bara väldigt fyrkantig”

– Jag hade stenkoll på läget och var fint uppkopplad och förberedd när en man strax före sändning tyckte att jag ockuperade hans disk. Jag bad honom vänta i två minuter men det gick inte. I stället för att argumentera med honom var jag tvungen att hitta en ny plats samtidigt som sändningen började, berättar SVT:s utrikesredaktör Ingrid Thörnqvist några timmar efter direktsändningen.

Men det fanns inget bord i närheten där hon kunde ställa utrustningen så det var bara att fortsätta försöka koncentrera sig på att prata med paddan och stativet i handen.

– Han var inte hotfull, bara väldigt fyrkantig. Min lärdom är att det inte alltid är teknikhårdvaran man måste behärska utan även mjukvara i form av människor och oförutsedda händelser. Särskilt när man jobbar på egen hand, säger Ingrid Thörnqvist.

”Journalistik handlar om logistik”, konstaterar hon också i ett inlägg på SVT Korrespondenternas Facebooksida.

”En del av live-momentet”

Programledarna Carolina Neurath och Pelle Nilsson är vana vid oförutsägbarheten under en direktsändning.

– I ett sådant här läge kan man inte låtsas som inget, man kan inte låtsas som att tittarna inte själva ser att något händer. Bättre att förklara vad som händer, säga 'så här kan det vara när man sänder live'. Sedan kan det förstås alltid uppstå obehagliga hotfulla situationer, och då måste man klippa bort, säger Pelle Nilsson.

Carolina Neurath håller med programledarkollegan.

– Det är en del av live-momentet. Jag tror inte att tittarna blir särskilt irriterade, säger hon.

Pelle Nilsson och Carolina Neurath. Foto: SVT

”Jag blev aldrig rädd”

Det är inte första gången som en SVT-reporter störs under en livesändning. När SVT:s korrespondent Rolf Fredriksson skulle ge en direktrapport vid Brandenburger Tor i Berlin dök plötsligt en man upp bakom honom och började göra flera hotfulla gester mot kameran.

Foto: SVT

– Det är ganska vanligt numer att folk tittar på och vill prata när vi är ute och sänder direkt. Jag blev aldrig rädd och märkte först inget själv, men när han störde så tydligt så kunde jag inte undgå att kommentera det hela, sade Rolf Fredriksson då.

På söndag mellan klockan 17.30 till 22 kan du följa SVT:s valvaka på svtnyheter.se. Vid 21 till 21.15 tar Aktuellt vid och sen fortsätter bevakningen i Agenda fram till klockan 22.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet i Tyskland 2017

Mer i ämnet