Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kaos när valresultat i Kenya presenterades – slagsmål utbröt i lokalen

Uppdaterad
Publicerad

Kenyas nya president heter William Ruto, enligt det officiella valresultatet. Men samtidigt som resultatet meddelades tog delar av valkommissionen avstånd från det – och tumult utbröt i lokalen.

Vid en direktsänd presskonferens i huvudstaden Nairobi skulle valkommissionen presentera resultatet av presidentvalet som hölls förra veckan.

Beskedet från kommissionens vice ordförande var ett annat.

– Vi kan inte stå för resultaten som ska presenteras, sade Juliana Cherera i samband med presentationen.

Hon och ytterligare tre ledamöter tog avstånd från valresultatet. Det är dock oklart vilka fel de menar ska ha begåtts.

Uttalandena följdes av kaos i lokalen. Tv-bilder visar hur olika grupper på läktaren hamnade i handgemäng och högljudda bråk.

Beväpnade vakter ingrep och flera personer fick lämna lokalen. Flera ledamöter i valkommissionen ska ha skadats i tumultet.

Utmanare vann jämnt val

När det officiella valresultatet kort därefter presenterades stod det klart att landets nya president blir den 55-årige affärsmannen William Ruto. Han har bland annat gått till val på jordbruksreformer och investeringar i den för Kenya ekonomiskt viktiga sektorn.

I sitt segertal sade Ruto att han ”blickar framåt”. Han hyllade också valkommissionens arbete.

– Valkommissionen är hjältar, sade William Ruto.

Enligt rösträkningen fick Ruto 50,49 procent av rösterna. Hans huvudkonkurrent Raila Odinga ska ha fått 48,5 procent.

Tårgas mot demonstranter

Direkt efter beskedet gick anhängare till Odinga ut på gatorna för att protestera, bland annat i staden Kisumu i västra Kenya och i det jättelika slumområdet Kibera i Nairobi.

Demonstranter brände bildäck och ropade slagord till stöd för Odinga. Polisen svarade med att skjuta tårgas, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Odinga-anhängare i protesterar mot valresultatet, bland annat genom att bränna bildäck på Nairobis gator. Foto: Marco Longari/TT

Flera av de allmänna valen i Kenya har följts av omfattande våld sedan sekelskiftet. 2017 dödades fler än 100 personer sedan högsta domstolen underkänt de första valresultaten på grund av oregelbundenheter i valprocessen. 2007 dödades över 1 200 personer i sammanstötningar mellan anhängare till Raila Odinga och dåvarande presidenten Mwai Kibaki.

Odinga har ställt upp i fem presidentval, det första 1997, och har förklarats besegrad alla gånger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.