Köerna ringlade långa utanför Oslos nattklubbar på lördagen. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Stökigt på gatorna när Norge öppnade: ”Livsfarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Igår fylldes Norges gator av firande norrmän när landets coronarestriktioner lättades. Anstormningen förde med sig en hel del fylla och bråk, och den norska polisen vittnar om en stökig natt.

Medan köerna till Oslos nattklubbar ringlade långa registrerade polisen minst 50 slagsmål och ordningsstörningar under loppet av fyra timmar i huvudstaden. Polisen hanterade bland annat en knivskärning och larm om en man med machete på en buss. Därtill vårdas en man för allvarliga huvudskador efter misshandel på Stortorget.

– Det var betydligt större arbetsbelastning än tidigare under sommaren. Det var mycket folk ute redan på eftermiddagen och det fortsatte under natten, säger Rune Hekkelstrand vid Oslopolisen till NRK.

Coronapandemin

Det var dock inte bara i Oslo som polisen hade fullt upp. I Tønsberg, Skien och Bergen fick polisen ingripa vid flera storbråk, skriver NRK.

Från Trondheim kommer rapporter om att personer svimmat i krogköer.

– Det var långa och täta köer utanför uteställena. Personer pressade på så mycket att andra tappade luften, säger en talesperson för polisen till norska TV2.

Öppnade plötsligt

Beskedet om att Norge skulle lätta på restriktionerna kom relativt plötsligt. Regeringen meddelade beslutet på fredagen, och klockan 16 nästa dag trädde det i kraft.

Kritiker menar att de snabba rycken kan ha bidragit till nattens kaos.

– Det blev precis så som jag sade på förhand. Det blev livsfarligt ute eftersom de inte gav oss några dagars framförhållning. Det är rentav livsfarligt det som Solberg gjort, säger nattklubbschefen Johan Høeg Haanes i Oslo till VG.

Statsminister Erna Solberg försvarar dock beslutet. Hon säger att det hade varit dumt att vänta, eftersom en öppning förespråkats av landets smittskyddsmyndighet.

– Vi ska inte ha strikta åtgärder om de inte kan motiveras professionellt. Vi har också varit i kontakt med kommunerna, och en övervägande majoritet ville se en öppning, säger hon till VG.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet