Segelfartyget Christian Radich såg gasutsläppet tydligt på radarn och fick byta kurs för att inte komma för nära. Foto: Syvertsen Torstein/Fridtjof Jungeling/Christian Radich 2022

Kaptenen seglade förbi läckan – kände gaslukt

Uppdaterad
Publicerad

Den norska fullriggaren Christian Radich seglade förbi en av de stora gasläckorna precis när varningen kom på måndagen. Personerna ombord kände då en tydlig gaslukt.

– Vi kunde inte se det men vi kände att det var någon gas i luften, säger kaptenen Fridtjof Jungeling till SVT Nyheter.

Skeppet, med 50 personer ombord, färdades vid 20.00-tiden rakt mot området som nu bubblar kraftigt av gasen från den trasiga ledningen. De befann sig då nordöst om Bornholm.

– Det var mörkt vid tidpunkten då vi seglade förbi men vi kunde se det på radarn. Det gav ganska klara ekon, säger Fridtjof Jungeling.

Besättningen kunde tydligt se radarekona från händelsen. Foto: Fridtjof Jungeling

Samtidigt blev de informerade av kustbevakningen om att något inte stod rätt till.

– Så ändrade vi kurs och gick norr om.

När de var som närmast befann de sig tre nautiska mil ifrån platsen, motsvarade cirka 5,5 kilometer. Om sikten hade varit klar tror Fridtjof Jungeling att de hade kunnat se bubblorna.

– Det vill jag tro i och med att radarekona var så pass tydliga, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Danska försvarsmakten har släppt film på läckorna vid Nord Streams gasledningar. Foto: Danska försvaret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.