Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Danska försvarsmakten har släppt film på läckorna vid Nord Streams gasledningar. Foto: Danska försvaret

Se bilderna på gasläckan – bubblor på havsytan

Uppdaterad
Publicerad

Danska försvaret har publicerat bilder av hur gasläckan på Östersjön ser ut på ytan. Ett område på en kilometer i diameter skummar av den uppåtstigande gasen.

Två läckor har upptäckts på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 utanför Bornholm. En stor insats pågår i området i vilken det danska krigsfartyget Absalon deltar, skriver DR.

Civila fartyg har förbjudits att färdas nära platsen. Danska myndigheter uppger att gasutsläppet väntas pågå i uppemot en vecka.

Vad som har hänt är ännu oklart, men det finns misstankar om att det rör sig om sabotage. SVT Nyheter kunde under dagen avslöja att två explosioner inträffade i området på måndagen.

– Det är ingen tvekan om att det är explosioner, säger Björn Lund, lektor i seismologi vid svenska nationella seismiska nätet, SNSN, till SVT Nyheter.

Både den danska och den svenska regeringen har samlats för krismöte. Under kvällen ska de eventuellt träffas för ett gemensamt möte.

Kartan visar de tre läckorna på gasledningen Nord Stream och Nord Stream 2. Foto: TT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.