Kardinal George Pell, som anklagas i hemlandet Australien för pedofili. Foto: TT

Anklagad kardinal tar ledigt för att försvara sig

Publicerad

Kardinal George Pell tar ledigt från sitt ämbete som Vatikanens ekonomichef. Skälet uppges vara för att resa till hemlandet Australien och försvara sig mot de pedofilanklagelser som riktats mot honom.

– Jag är oskyldig, säger Pell vid en pressträff nu på morgonen.

Vatikanen säger sig ”respektera” kardinalens beslut om att ta ledigt.

Samtidigt säger man att de ekonomiska reformer som Pell överser som ekonomichef kommer fortsätta i sin frånvaro.

Ännu en pedofilskandal

Övergreppen han misstänks för ska ha skett i Australien under 1970-talet, där pojkar antastades vid en pool i Pells hemstad Ballarat. Anklagelserna gäller även övergrepp vid S:t Patricks domkyrka i Melbourne, när han var ärkebiskop där, skriver The Australian.

Han har även varit ärkebiskop i Sydney. Minst ett av övergreppen ska röra sig om en våldtäkt.

LÄS MER: Vatikanens ekonomichef anklagas för sexövergrepp

– Kardinal Pell anklagas för flera gamla fall av sexuella övergrepp och det finns flera målsägande i dessa fall, säger Shane Patton vid polisen i delstaten Victoria.

Inför domstol 18 juli

Kardinalen har kallats till en domstol i Melbourne den 18 juli. Australien har inget utlämningsavtal med Vatikanen, så Pell kan undvika att hamna inför domstol om han inte återvänder till Australien, skriver The Sydney Morning Herald.

Men katolska kyrkan meddelar att han kommer att resa hem för att rentvå sitt namn.

LÄS MER: FN konfronterar Vatikanen om pedofili

”Han har sagt att han ser fram emot sin dag i rätten och kommer att försvara sig kraftfullt från anklagelserna”, säger ärkestiftet i Sydney i ett uttalande.

Anklagelserna väntas tvinga kardinalen att stiga ned från sin post i Vatikanen medan den rättsliga processen pågår.

Förhördes i höstas

76-årige Pell, som är den tredje högst uppsatta katoliken i världen, förhördes i Rom i höstas av australisk polis.

Övergrepp mot barn bland präster och andra anställda inom den katolska kyrkan har länge varit ett öppet sår i Australien.

I staden Ballarat i Victoria ska hundratals barn ha drabbats medan kyrkan länge valde att sopa problemen under mattan – och övergreppen fortsatte.

LÄS MER: Ny pedofilutredning i katolska kyrkans hjärta

George Pell har tidigare sagt att han tycker att kyrkan begick ”katastrofala” misstag när man valde att inte tro barnens berättelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.