Den tidigare talmannen i det katalanska parlamentet Carme Forcadell när hon anlände till Högsta domstolen vid en tidigare utfrågning. Arkivbild. Foto: TT

Kataloniens ex-talman häktad

Uppdaterad
Publicerad

Det katalanska parlamentets tidigare talman Carme Forcadell har frågats ut i spanska högsta domstolen.
Och på begäran av Spaniens riksåklagare José Manuel Maza har nu Forcadell också häktats.

En domare vid högsta domstolen har beslutat att Carme Forcadell ska häktas men sätter borgen till 150.000 euro (nära 1,5 miljoner kronor). En källa vid domstolen säger att Forcadell ska hållas kvar i häkte tills borgen är betald.

Carme Forcadell och ytterligare fem personer, alla tidigare regionala parlamentariker, frågades ut under torsdagen. Fyra av de övriga häktas också, mot borgen på 25.000 euro, medan den femte släpps utan borgen men under vissa villkor.

Forcadell och de övriga anklagas för bland annat uppvigling, uppror och missbruk av allmänna medel i samband med folkomröstningen i oktober. De inblandade riskerar mångåriga fängelsestraff.

Spanien har upphävt självständighetsförklaringen

De misstänks ha följt en ”samordnad strategi för att utropa självständighet” som tog vid före det katalanska parlamentets förklaring om självständighet den 27 oktober, enligt åtalen.

Under onsdagen upphävde Spaniens författningsdomstol självständighetsförklaringen.

En europeisk arresteringsorder är utfärdad för den katalanska expresidenten Carles Puigdemont samt ytterligare fyra katalanska exministrar som är i Belgien. De ska infinna sig i rätten den 17 november.

Spaniens centralregering har med stöd av senaten tagit över styret av Katalonien. Detta sedan det regionala parlamentet röstat för att utropa självständighet.

Spaniens riksåklagare José Manuel Maza vill ställa katalanska ledare inför rätta för uppror, uppvigling och misshushållning med allmänna medel. Vissa av anklagelserna kan bestraffas med 30 års fängelse.

Riksåklagaren har vänt sig till två centrala domstolar:

Specialdomstolen Audienca Nacional behandlar brott mot staten, misstänkta terrorbrott med mera, och har fått begäran som gäller bland andra den avsatte presidenten Carles Puigdemont och andremannen Oriol Junqueras.

Högsta domstolen (Tribunal Supremo) handlägger målet mot det katalanska parlamentets talman Carme Forcadell och en rad andra personer. HD är högsta instans i bland annat förvaltningsrättsliga mål.

Källor: El País och domstolsväsendets sajt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet