Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Katarina Engberg, säkerhetspolitisk analytiker vid Sieps, varför det kommer bli svårt för Putin att utropa någon seger. Foto: SVT/TT/AP

Katarina Engberg om Putins tal på segerdagen: ”En existentiell fråga”

Publicerad

I samband med segerdagen väntas president Vladimir Putin hålla tal i Moskva. Men Katarina Engberg, säkerhetspolitisk analytiker vid Sieps, tror inte att Putin kommer att kunna utropa någon seger.

– Det går inte att säga till ryssarna att det här gick bra och nu är vi färdiga, säger hon i Morgonstudion.

Hon tror att den ryska presidenten kommer att förbereda folket på ett långt krig med stora uppoffringar.

– Det budskapet kommer han försöka sälja in med olika verkligheter och myter för att mobilisera ryssarna mental eftersom han inte har något konkret att leverera.

”En djup tragedi”

Katarina Engberg tror att presidenten kommer att betona att det som sker i Ukraina är en kamp på liv och död för Ryssland.

– Han kommer att försöka ge en bild av styrka, men jag tror vad vi kommer se av Putin i dag är svaghet. Ett samhälle i djup kris på väg in i en återvändsgränd. Kriget i Ukraina är en katastrof för Ukraina men det är också en djup tragedi för Ryssland självt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.