Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rekordhöga värmeböljor slår mot Kina samtidigt som en mängd extrema översvämningar drabbar landets södra och norra regioner. Se de stora vattenmassorna – och räddningsaktionerna här. Foto: EBU

Katastrofväder i Kina – Rekordvärme och översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt temperaturrekord på 52,2 grader kan ha slagits i Kina under söndagen, rapporterar Storbritanniens nationella vädertjänst Met Office. Beskedet kommer samtidigt som stora delar av landet är hårt drabbade av översvämningar.

I Kina är det just nu ”farligt varmt”, skriver Storbritanniens nationella vädertjänst Met Office på Twitter. Enligt preliminära siffror till vädermyndigheten slog Kina sitt nationella värmerekord under söndagen, med en uppmätt temperatur på 52,2 grader.

100 grader varmare än köldrekord

Rekordtemperaturen, som uppmättes i Xinjiang-regionen i nordvästra Kina, är 1,7 grader varmare än Kinas tidigare rekord. Bara sex månader tidigare, i januari, slogs rekordet för den kallaste temperaturen som någonsin uppmätts i Kina. Då stod termometern på minus 52,3 grader.

Stora översvämningar i Kina

I flera andra delar av landet är befolkningen hårt drabbad av stora översvämningar just nu. I staden Chongqing har människor behövt räddas från vattenmassorna och på flera andra ställen har översvämmade floder orsakat stora skador på hus och infrastruktur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.