– Jag hoppas på att bli den kortvarigaste EU-parlamentsledamoten i historien, säger Nigel Farage partiledare för Brexitpartiet. Foto: EBU/ SVT arkiv

Brexitpartiet störst i EU

Publicerad

Det EU-kritiska Brexitpartiet i Storbritannien blir största enskilda parti i hela EU. Samtidigt backar de etablerade partierna och det konservativa regeringspartiet riskerar att rasa ur parlamentet.

När de flesta röster i England och Wales räknats ligger Nigel Farages EU-skeptiska parti på 31,6 procent. Det innebär 28 mandat i EU-parlamentet, flest av alla partier i hela unionen.

Farage uppger efter resultatet att han och hans arbetslag vill ingå i den brittiska förhandlingsdelegationen kring brexit.

– Vi vill vara med i förhandlingsteamet, säger Nigel Farage till Reuters.

För fem år sen var han partiledare för Ukip, som då blev största brittiska parti i EU-parlamentet, och nu leder han det nybildade, EU-kritiska Brexitpartiet.

– Brexitpartiet går jättebra, precis som alla opinionsmätningar har sagt, säger SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson, som är på plats i London.

Brexit-partiet med Nigel Farage har gjort ett sensationellt starkt val och når över 30 procent av rösterna Foto: TOLGA AKMEN / AFP / TT

Farages parti väntas bli ett av de största enskilda partierna i EU-parlamentet, tillsammans med tyska CDU och italienska Lega, skriver TT.

Riktigt svagt val av Labour

Liberaldemokraterna går också starkt framåt och ser ut att bli näst största parti, men för de två stormakterna inom brittisk politik ser det mörkt ut. Labour och Tories, som är kluvna i EU-frågan, fick sammanlagt 23,2 procent.

– Labour går starkt bakåt även i traditionellt starka fästen. De gör ett riktigt dåligt val, säger Anna-Maja Persson.

Och för konservativa Tories kan det bli ännu värre.

– Man undrar om de kommer få ett enda mandat i EU-parlamentet. Situationen som uppstår då är mycket märklig. Vi har ju en Toryregering som ska utse en ny partiledare och premiärminister som ska leda brexitförhandlingarna, säger Anna-Maja Persson.

Enligt organisationen Europe Elects samlade hårdföra brexit-partier sammanlagt 34,9 procent, mot mer renodlat EU-vänliga brittiska partier 40,4 procent, i England och Wales.

SVT:s Anna Maja Persson i London: ”Tories kan bli helt utan mandat” Foto: SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019

Mer i ämnet