Visa alla (2)
Visa alla (2)

Kerry: Minst 1.429 dödade i gasattacken

Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesminister John Kerry säger i ett uttalande i kväll att USA är säkra på att den syriska regimen utförde kemvapenattacken under förra veckan. Samtidigt säger FN att analysen av inspektörernas prover kan ta två veckor.

USA vet med säkerhet att den syriska regimen genomförde den gasattack som den 21 augusti drabbade civila syrier i förorter till Damaskus, säger USA:s utrikesminister John Kerry i ett framträdande i Washington i kväll.

– USA:s regering vet att minst 1.429 syrier dog av den här attacken, bland dem minst 426 barn, sade Kerry.

Två veckor

Samtidigt uppgav FN-chefen Ban Ki-Moon att det kan ta två veckor att analysera proverna som FN-inspektörer tagit i Syrien. Informationen lämnades sent på fredagskvällen i samband med att de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet höll ännu ett möte om krisen.

Den syriske presidentens Bashar al-Assads regering gick samtidigt ut med en kraftfull dementi om att den låg bakom kemvapenattacken förra veckan, en anklagelse som förts fram av bland andra USA.

Vet var raketerna sköts från

I USA radade utrikesminister Kerry upp ett antal uppgifter som han uppgav att den amerikanska regeringen är säker på och sade också att det inte handlar om att det inte finns bevis, utan att regeringen inte kan gå ut med alla uppgifter.

– Frågan är inte vad vi vet, utan vad vi i omvärlden nu ska göra åt det, sade Kerry.

Bland annat ska Assad-regimens styrkor ha funnits på plats flera dagar före attacken och fått instruktioner att använda gasmasker. Dessutom ska USA veta varifrån raketerna sköts, och var de slog ned – raketerna skickades enbart från regimkontrollerade områden och slog bara ned i rebellkontrollerade områden. Alla uppgifter kommer att offentliggöras i en underrättelserapport.

Senare under kvällen sade USA:s president Barack Obama att han ännu inte fattat ett slutgiltigt beslut om ett ingripande i Syrien. USA är fortfarande i planeringsstadiet, sade han.

Agera på egen hand

USA kommer dock att fatta ett självständigt beslut om ett eventuellt ingripande i Syrien och kommer inte att invänta FN:s analys.

– FN kan inte berätta något vi inte redan vet, sade Kerry, som markerade att USA noggrant gått igenom sitt underrättelsematerial för att inte uppreda det som inträffade innan Irakkriget.

Kommer inte bli en invasion

Han underströk att vilket beslut president Obama än fattar i frågan om ett ingripande i Syrien, så kommer ingripandet vara noggrant utformat och på intet sätt påminna om ingripanden i Irak, Afghanistan eller för den delen Libyen.

USA håller det också för ”högst otroligt” att rebellerna skulle ha använt kemvapen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet