Stina Blomgren, SVT:s Mellanösternkorrespondent menar att Khashoggis död kan leda till stora konsekvenser för Saudiarabien. Foto: SVT/TT

Stina Blomgren: ”Händelsen har sänt kalla kårar i hela Mellanöstern”

Publicerad

Den försvunna journalisten Jamal Khashoggis död har lett till starka reaktioner. SVT:s Mellanösternkorrespondent, Stina Blomgren, menar att händelsen kan leda till stora konsekvenser för Saudiarabien.
– Frågan är hur landets västliga allierade kommer att se på de nya uppgifterna. Kommer man att tro på Saudiarabien?

Efter att först ha förnekat att man haft någonting med Jamal Khashoggis död att göra, ändrade Saudiarabien helt på sin version av händelsen. Natten till lördag bekräftades det att Khashoggi dödats inne på det saudiska konsulatet, något som tidigare hävdats av Turkiet från dag ett.

Varför har man gått ut med dessa uppgifter idag?

– De nya uppgifterna innebär att Saudiarabien helt ändrar sin version. Från att man inte vetat något säger man nu att man känt till att han varit död och att man vetat det i 17 dagar. Att beskedet kommer nu var på ett sätt väntat då amerikanska nyhetskanalen CNN tidigare i veckan gick ut med en nyhet om att det saudiska kungahuset förberedde en rapport där man skulle bekräfta dödsfallet.

Vilka konsekvenser kan det här få för Saudiarabien?

– Stora, redan nu. Veckan som kommer skulle landet stå som värd för en stor konferens, ”Davos in the desert”, som ska höja kronprins Mohammed bin Salmans ställning på den internationella scenen. Men flera stora företag och världsledare har redan dragit sig ur och frågan är hur landets västliga allierade kommer att reagera på de nya uppgifterna.

Två personer har fått sparken till följd av händelserna, varför blir det så stort efterspel?

– Det kan nog härledas till de starka internationella reaktionerna som kommit sedan försvinnandet. Det har sänt kalla kårar bland människorättsaktivister i hela Mellanöstern. När man bekräftar att Khashoggi har dött så kommer säkert uppgifterna att vägas, hur kommer väst att se på de här nya uppgifterna, kommer man att tro på Saudiarabien?

Vad vet man om hur Khashoggi dog?

– Vi vet inte hur han har dödats. Enligt turkisk polis har han dödats efter tortyr, och det ska ha skett inom några minuter från att han klev in på konsulatet. Enligt Saudiarabien är det inte en planerad händelse, utan det ska ha skett ett förhör som urartat. Uppgifterna går alltså fortfarande vitt isär, säger Stina Blomgren.

Turkiet har från början varit säkra på att Khashoggi dödats, hur har man kunnat vara det?

– Det är den stora frågan. Enligt Turkiets polisutredning har man bevis. De säger att man har både ljud- och bildinspelningar men man har inte velat dela med sig av dem med något annat allierat land. Att publicera skulle ju innebära att Turkiet erkänner att man genomfört avlyssning i Istanbul, och det vill man ju inte.

Kommer omvärlden att köpa Saudiarabiens förklaring?

– Från flera västliga allierade har man sagt att man vill se straffsanktioner efter det som hänt. Man vill ha hela sanningen uppe på bordet, men från Vita huset kommer samtidigt ändå ganska trevliga ord, president Donald Trump understryker vikten av en god relation med Saudiarabien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Saudisk journalist död

Mer i ämnet