USA:s president Donald Trump och FN:s generalsekreterare António Guterres kom snabbt efter beskedet från den saudiske åklagaren med uttalanden kring fallet. Foto: TT

Trump om Saudiarabiens Khashoggi-besked: ”Ett bra första steg”

Uppdaterad
Publicerad

FN:s generalsekreterare António Guterres är ”djupt bekymrad” över beskedet och vändningen från den saudiske åklagaren i fallet med Jamal Khashoggi. Vita huset i Washington beklagar i ett uttalande Saudiarabiens besked om att journalisten dödats på det saudiska konsulatet i Istanbul.

Khashoggi bodde i USA där han bland annat skrev kolumner för Washington Post.

Före de nya uppgifterna från Saudiarabien sa USA:s president Donald Trump att han skulle låta kongressen vara med och besluta om ett eventuellt straff mot Saudiarabien, om det kan slås fast att landets ledning varit inblandat i Khashoggis försvinnande.

Saudisk journalist död

Inga USA-besked om åtgärder

l Vita husets första uttalande efter Saudiarabiens nya besked ges dock inga omedelbara besked om eventuella åtgärder mot landet.

”Vi kommer att fortsätta följa de internationella utredningarna om den här tragiska händelsen och förespråka rättvisa”, står det i ett uttalande, där Vita huset också kräver transparens och att utredningen inte dras i långbänk.

President Trump kallar Saudiarabiens nya uttalande och åtgärder för ”ett bra första steg”, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Saudiarabien har varit en bra allierad. Vad som hänt är oacceptabelt, sade Trump i en kort kommentar.

Donald Trump sade samtidigt att han tycker att den saudiska förklaringen till dödsfallet är trovärdig, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Krav på snabb utredning

Den tidigare saudiskvänlige amerikanska senatorn Lindsey Graham, som efter Khashoggis försvinnande har riktat skarp kritik mot Saudiarabien, säger att han är skeptisk till den nya förklaringen till hur Khashoggi dödats.

”Att säga att jag är skeptisk till det nya saudiska narrativet om Mr Khashoggi är en underdrift”, twittrar han.

FN:s generalsekreterare António Guterres är djupt bekymrad över beskedet om att Saudiarabien bekräftar att journalisten dödades på konsulatet, uppger en talesperson.

Guterres kräver en ”snabb, grundlig och transparent” utredning av omständigheterna kring Khashoggis död och att ansvariga ställs till svars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet