Statsvetare: För den relationen spelar en enskild människas liv ingen roll

Uppdaterad
Publicerad

Land efter land har markerat mot Saudiarabien efter försvinnandet av den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, men USA:s band med landet kan vara för starka för att brytas, säger statsvetaren Björn Ottosson.

Det misstänkta mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi inne på Saudiarabiens konsulat i Istanbul har orsakat ett ramaskri i omvärlden, som spänt väntat på hur USA, en nära allierad till Saudiarabien, ska agera. Beskedet hittills har varit att man väntar på konkreta bevis innan man bestämmer sig för om anklagelserna ska få konsekvenser för alliansen.

Natten mot lördagen stod det klart att Saudiarabien svängt i sin inställning till fallet Khashoggi. Först sade kungadömet att journalisten lämnat konsulatet. Nu uppger den saudiske åklagaren i fallet att Jamal Khashoggi dödats i samband med ett bråk.

Saudisk journalist död

Före erkännandet sade USA:s president Donald Trump på fredagen att det kan komma att bli aktuellt med sanktioner mot Saudiarabien. Trump anser samtidigt att det är för tidigt att bestämma något sådant, och att USA:s kongress i vilket fall kommer att behöva ta ställning i frågan först.

Alldeles oavsett lär inte fallet Khashoggi påverka USA:s och Saudiarabiens relation i längden, tror Björn Ottosson som är statsvetare vid Stockholms universitet:

– USA är beroende av olja. Det är en grundläggande sak som ligger till bas för deras relation. Sedan är det en väldigt gammal allians i kampen mot terrorism, kampen mot Iran och dess lydstater där USA i högsta grad är inblandat på Saudiarabiens sida, säger han, och tillägger:

– Det handlar om enormt viktiga internationella band. Cyniskt sagt spelar en enskild människas liv liten roll i det.

”Hoppas intresset lägger sig”

Ottosson tror att USA:s regering velat avvakta med att agera i väntan på att utredningen kring mordet blir klar, i förhoppning om att intresset lägger sig under tiden.

– Omvärldens tilltro till kronprinsen Mohammed bin Salman har fått en enorm smäll. Khashoggi som kritiker hade aldrig kunnat åsamka så här stor skada. Trump-administrationen har satt en hel del trovärdighet bakom kronprinsen och förhoppningarna om att han skulle genomföra förändrningar. Det komplicerar läget nu.

Men Donald Trumps agerande skiljer sig inte från hur andra amerikanska presidenter skulle agera, tror Björn Ottosson.

– Skillnaden är att han talar öppet om hur det skulle påverka USA och amerikanska intressen att ta avstånd.

”Används av politiska motståndare”

Khashoggis fall har dock kunnat användas av Trumps politiska motståndare och förespråkare av en mer idealistisk politik för att kritisera USA:s agerande.

– Det finns intressen inom och utanför USA som vill att relationerna bryts. Nu har man ett läge att kritisera banden som varit kontroversiella ganska länge.

Björn Ottosson säger att om det blir en bestraffning av Saudiarabien från USA:s sida kommer den att bli symbolisk.

– Just nu är det en stor grej, men i det större perspektivet är det här inte så mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet