Saudiarabiens konsulat i Turkiet. Foto: TT

Kronprinsens vakt på bilder utanför konsulatet

Publicerad

De 15 män som anklagas för att ha rest från Saudiarabien till Turkiet för att mörda Jamal Khashoggi knyts allt mer till den misstänkta brottsplatsen. Deras fingeravtryck ska ha påträffats på konsulatet och övervakningsbilder visar hur de vistats på flera av platserna som polisen tidigare knutit till journalistens försvinnande.
Nu förhörs anställda på konsulatet av turkiska utredare, uppger Reuters.

En av männen som ska tillhöra det så kallade ”dödsteamet” och anklagas för att stå bakom journalisten Jamal Khashoggis försvinnande har fångats på bild utanför Saudiarabiens konsulat och den saudiska generalkonsulns hem i Istanbul. Mannen har tidigare fotograferats med den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman på resor i Europa och USA och arbetar enligt källor med kungahusets säkerhet.

Bilder, som publicerades av turkiska tidningen Sabah, visar hur 47-åringen promenerar utanför byggnaderna.

Mannen går förbi polisavspärrningar och in på konsulatet klockan 9:55 på morgonen den 2 oktober. Flera män går in efter honom.

Jamal Khashoggi klev in på konsulatet 13:14 samma dag. Det var den senaste gången han sågs i livet. Enligt turkiska myndigheter blev han mördad inne på konsulatet av ett team på 15 saudier med nära band till kungahuset.

Checkade ut tidigare

På andra bilder går mannen runt utanför generalkonsulns hem vid 16.53 samma dag, och ses senare stå utanför ett hotell i närheten. Han och flera andra i gruppen ska ha varit bokade på hotellet till 5 oktober, men checkade ut redan den 2 oktober.

Den sista bilden visar 47-åringen på flygplatsen vid 17.58, kort innan han gick på ett plan till Riyadh. Bilderna bekräftar uppgifterna som tidigare läckt till flera medier.

Mannen ska ha varit huvudledaren för operationen, enligt källor till bland annat CNN.

Medier har identifierat flera av de 15 anklagade männen som ansvariga för kungahusets säkerhet eller på annat sätt närstående till kungafamiljen.

Saudiarabien nekar till alla anklagelser.

Enligt den statligt ägda nyhetsbyrån Anadolu förhördes anställda på konsulatet av turkiska utredare under fredagen, rapporterar Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Saudisk journalist död

Mer i ämnet