En bild från polisens rekonstruktion som visar hur kvinnan ska ha placerats i en väska. Foto: TT

Kidnappad brittisk modell skulle säljas på nätauktion

Uppdaterad
Publicerad

En brittisk modell kidnappades i Milano och placerades i en väska. Förövarnas plan var att sälja henne på en nätauktion. Nu berättar hon om den fruktansvärda tiden i fångenskap.

– De hindrade mig från att fly och hotade att döda mig om jag gjorde det, säger hon.

Kidnappningen ägde rum den 11 juli efter att den 20-åriga kvinnan hade lurats till en påhittad fotografering i Milano i Italien. När hon anlände till studion i närheten av centralstationen attackerades hon av två män och drogades med bedövningsmedlet ketamin, uppger åklagaren enligt BBC.

Stängde in henne i resväska

Efter att kvinnan drogats ner ska kidnapparna ha stängt in henne i en resväska och lagt henne i bakluckan på en bil.

I sin redogörelse för polisen berättar kvinnan att en person med svarta handskar närmade sig bakifrån och lade en hand över hennes mun för att hindra henne från att skrika.

– En andra person som bar en svart rånarluva gav mig en injektion i min högra underarm. Jag tror att jag förlorade medvetandet. När jag vaknade bar jag en rosa overall och strumporna som jag har på mig nu, säger hon enligt The Telegraph.

Polisens bild från den falska fotostudion i Milano. Foto: TT

Bojades fast vid byrå

När hon vaknade insåg kvinnan att hon befann sig i en bagagelucka. Handlederna och fotlederna var ihopbundna medan munnen var förtejpad.

– Jag var i en väska och kunde bara andas genom ett litet hål.

Hon fördes till ett hus i byn Borgial i närheten av gränsen till Frankrike, där hon bojades fast vid möbler av den falske fotografen och hans medhjälpare.

– De band mina fötter och händer vid en byrå, jag tvingades sova på golvet i en sovsäck. De bevakade mig, de hindrade mig från att fly och hotade att döda mig om jag gjorde det.

En bil som ska ha använts vid kidnappningen. Foto: TT

Försökte utpressa agenturen

Kidnapparen hotade att sälja henne på internets Darknet, som inte är synlig för nätets sökmotorer, om inte hennes agentur betalade 300.000 dollar (cirka 2,4 miljoner kronor). Men när han fick reda på att hon hade ett barn ändrade han sig och sade att han hade gjort ett misstag. Han menade att det var emot hans organisation ”Black Death Group” regler att kidnappa mammor.

Black Death Group håller till på dark web och har en historia av flera kidnappningar, enligt olika medier, däribland The Telegraph. Gruppen ska enligt tidningen ha varit under Europols lupp tidigare.

”Vi är inte säkra på om den misstänkte är kopplad till en riktig organisation, eller om han hittat på sin egen”, säger en polischef i Milano, Lorenzo Bucossi, till The Telegraph.

Kan ha tagit månader att planera

Efter sex dagar släpptes hon.

Enligt polisens utredare måste kidnappningen ha tagit flera månader att planera för den misstänkte, en 30-årig polsk medborgare som bor i Storbritannien. Mannen har erkänt kidnappningen. Kvinnan hävdar att han ska ha haft minst tre medhjälpare i rånarluvor.

Kidnapparen kan ha arrangerat flera nätauktioner av kvinnor tidigare. Utredarna har hittat beskrivningar av kvinnor på nätet, komplett med utropspris. De säger sig dock inte vara säkra på om annonserna är äkta eller påhittade.

Huset i byn i närheten av Turin där kvinnan ska ha hållits fången i sex dagar. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.