”Kina har varnat Nordkorea skarpt”

Uppdaterad
Publicerad

Kina reagerade starkt på Nordkoreas provsprängning. Det rapporterar SVT:s korrespondent Lars Moberg från Peking.

Kina ”vänder sig kraftigt emot” Nordkoreas provsprängning och uppmanar landet att inte agera på ett sätt som förvärrar situationen på Koreahalvön.

– Det är Kinas bestämda inställning att förverkliga nedrustningen på Koreahalvön och förhindra nukleär spridning och bibehålla fred och stabilitet i nordöstra Asien, heter det i ett uttalande från det kinesiska utrikesdepartementet.

Firar nyår

Uppgifterna om det nordkoreanska kärnvapentestet kom mitt på tisdagen Pekingtid. Och Lars Moberg rapporterar om att Kina har varnat Nordkorea för att utföra testerna.

– Kina firar nyår och är ganska stängt men Kina har varnat Nordkorea å det skarpaste att göra just detta.

– Kina är Nordkoreas livlina med livsmedel, bränsle och allt vad du vill och kineserna har sagt att om ni gör detta så kan det bli så att vi drar åt kranarna.

Varför genomförs en provsprängning nu?

– Det är ju som vi hörde ett svar på att FN har infört hårdare sanktioner efter raketuppskjutningen i december som visar att Nordkorea har kapacitet att sända raketer ända bort till amerikanska fastlandet.

– Efter sanktionerna sade Nordkorea trotsigt att vi kommer att genomföra ett kärnvapentest, ett tredje.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet