En kinesisk familj består i dag av i genomsnitt 2,62 personer. För tio år sedan var siffran 3,10. Foto: Alex Plavevski, EPA/TT

Kina oroas över långsam befolkningstillväxt

Uppdaterad
Publicerad

Kinas befolkning har växt med mer än fem procent under den senaste tioårsperioden. Det är den långsammaste folkökningstakten i landet sedan 1960-talet.

Kina har 1,41 miljarder invånare, enligt den folkräkning som nu offentliggörs. 2016 ändrades reglerna för familjeplanering och det blev tillåtet för familjer att ha två barn. Reglerna ändrades eftersom man ville väga upp för den snabbt åldrande befolkningen. Men de lättade restriktionerna har inte gett den babyboom som de styrande hade hoppats på.

– Justeringen av Kinas fertilitetspolitik har uppnått positiva resultat, säger Ning Jizhe, vid landets statistikmyndighet.

Men han tillägger att ”befolkningens åldrande fortsatt sätter press på den långsiktiga befolkningsutvecklingen under den kommande perioden”.

Fler 60-åringar

Åldersgruppen 15–59 år minskade med nästan sju procentenheter jämfört med föregående tioårsperiod, medan gruppen över 60 år ökade med mer än fem procentenheter.

Sedan 2017 har landets födelsetal stadigt minskat, trots att man lättat på den gamla ettbarnsregeln. Det tros bland annat bero på att färre gifter sig, att familjer i storstäder har svårt med de extra kostnader som barn innebär och att allt fler kvinnor väntar med, eller helt avstår från, att skaffa barn.

2019 rapporteras vara året med lägst nativitet sedan 1949 – 10,48 nyfödda per 1 000 personer. Enligt preliminära siffror kan dock födelsetalen för 2020 vara ännu lägre.

En familj i Kina består nu i genomsnitt av 2,62 personer. För tio år sedan var den siffran 3,10.

– Familjehushållen fortsatte att minska på grund av ökad befolkningsrörlighet, och det faktum att unga människor efter att de gift sig bor åtskilda från sina föräldrar med förbättrade boendeförhållanden, säger Ning.

Fler i städerna

Ett annat tecken på förändring i det kinesiska samhället är att antalet människor som bor i städer ökade till 236,4 miljoner – nästan 15 procent mer än i föregående folkräkning.

Den innebär att mer än 63 procent av landets invånare bor i stadsområden.

Men nästan 500 miljoner människor utgör det som Peking kallar den ”flytande befolkningen”, det vill säga arbetare som bor på andra platser än sina officiella folkbokföringsorter.

Kina räknar sina invånare vart tionde år och resultatet spelar en viktig roll för politisk planering.

Själva räkningen genomfördes i december 2020 med hjälp av över sju miljoner volontärer, men denna gång samlades för första gången det mesta av informationen in på nätet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer