• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Allt färre gifter sig i Kina – och allt färre barn föds. Utvecklingen kan på sikt bli allvarlig för landet, där en krympande grupp yngre kineser ska försörja den växande gruppen äldre. Foto: SVT/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kinas kvinnor säger nej till giftermål

Uppdaterad
Publicerad

Kina noterar det lägsta antalet bröllop i landet på nästan två decennier och det föds historiskt få barn. En utveckling som kan leda till en demografisk kris där färre unga måste ta hand om en allt äldre befolkning.

Att gifta sig och skaffa familj är inte längre ett måste för Kinas unga, det visar all tillgänglig statistik. De senaste sex åren har antalet som gifter sig minskat med 40 procent. Färre äktenskap leder till färre barn, vilket är den centrala frågan i en potentiellt allvarlig utveckling för Kina.

Det finns visserligen inga juridiska krav på att man måste vara gift för att skaffa barn, men kutymen kräver det. Förra året minskade barnafödandet med 15 procent jämfört med året innan. Fortsätter den utvecklingen kommer Kinas befolkning på 1,4 miljarder att halveras till år 2100, enligt den medicinska tidskriften The Lancet.

Förändrade attityder

Att färre gifter sig speglar också socioekonomiska förändringar i samhället. 1990-talets skolreformer innebar obligatorisk 9-årig grundskola för alla barn. Det har lett till att kvinnor i betydligt höge grad skaffar sig utbildning och arbete som ger ekonomisk självständighet.

Enligt en undersökning gjord i mars av dejtningssajten Zhaopin planerade 64 procent av de tillfrågade unga kvinnorna inte att gifta sig i brådrasket. Det var i stället de jämnåriga männen som var äktenskapssugna.

Och oförändrade attityder

Samhällets normer vad gäller jämställt familjeliv har dock inte utvecklats i samma tempo. Fortfarande förväntas den förvärvsarbetande kvinnan ta allt ansvar för barn och hem. Pressen på kvinnorna att kombinera familj och yrkesliv är så stor att många helt enkelt väljer att inte skaffa barn alls.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer