SVT träffade Katrina Cohen när hon skulle välja brudklänning: Vi gifter oss i USA i sommar. Foto: Nada Razooq/SVT

Katrina i Södertälje ska gifta sig i USA i sommar – planerar på distans

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det är många som skjuter fram sina bröllop på grund av pandemin väljer amerikanska Katrina Cohen och hennes fästman att gifta sig så fort som möjligt och planerar ett mindre bröllop till sommaren hemma i North Carolina, USA. SVT fick följa med när Katrina när skulle prova brudklänning i Södertälje.

Katrinas fästman spelar professionell basket i olika länder och på grund av coronapandemin blir det extra svårt för familjen att bo utomlands. Just nu spelar han i bland annat Södertälje och paret planerar att gifta sig för att göra det enklare att söka uppehållstillstånd och visum.

Planen var att de skulle gifta sig stort sommaren 2022 men för att göra det enklare för familjen att bo utomlands under pandemin väljer de nu att skynda på bröllopet. Det blir istället ett bröllop utomhus med 30 gäster.

Coronaviruset i Södertälje

Färre gifte sig under pandemin

Under 2020 var antal giftermål i Sverige det lägsta på 20 år. I Södertälje har totala antalet giftermål minskat från 461 stycken år 2019 till 433 år 2020.

Under juni då det brukar vara högsäsong var det endast 35 giftermål i Södertälje och det är det lägsta för månaden de senaste 20 åren.

Se i videon när Katrina Cohen väljer sin bröllopsklänning och berättar om bröllopsplanerna.

Giftermål i Sverige

  • 2020 registrerades 37 591 giftermål. Enligt statistiken som sträcker sig till 2000 har det aldrig varit så få giftermål i Sverige.
  • Minskningen i Stockholms län låg på 26 procent. Det är den tredje största minskningen bland alla län.
  • 2010 var det år med flest giftermål under de senaste 20 åren

Källa: Statistiska centralbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet