En sydkoreansk soldat ser på teve när ett nyhetsprogram rapporterar om Nordkorea och att diktatorn Kim Jong-Un vill att landet ska kunna mäta sig militärt med USA.

Kina: ”Sluta hota Nordkorea”

Uppdaterad
Publicerad

USA måste göra mycket mer för att få till ett samarbete med Nordkorea och sluta hota landet. Det menar Kinas ambassadör i USA. På torsdag ska FN:s säkerhetsråd återigen mötas för att diskutera krisen.

Situationen på den koreanska halvön har trappats upp snabbt den senaste tiden. Detta efter att Nordkorea flera gånger har testskjutit robotar och fortsatt utveckla sitt kärnvapenprogram.

FN:s säkerhetsråd har svarat med tuffare sanktioner mot Nordkorea och USA:s president Donald Trump har flera gånger hotat Nordkorea med vapen och säger att landets alternativ för Nordkorea är ”effektiva och överväldigande”.

Nordkorea-krisen

”USA måste avstå från att komma med hot”

Nu lägger sig Kinas ambassadör i USA, Cui Tiankai, i konflikten.

– USA måste avstå från att komma med fler hot. De måste göra mer för att hitta effektiva sätt för att återuppta dialog och förhandling, sa han till reportrar i Washington, enligt The Guardian.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un säger att landets mål är att styrkemässigt kunna mäta sig med USA, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA. 

Bara i år har Nordkorea genomfört 19 provskjutningar av ballistiska robotar. Den senaste roboten, som sköts upp i fredags, flög över norra Japan och färdades omkring 370 mil, innan den slog ner i havet.

USA hotar med militär

Under fredagen varnade USA återigen Nordkorea med militära alternativ, om de senaste sanktionerna inte sätter stopp för landets robottester och kärnvapenprogram.

HR McMaster, som är säkerhetsrådgivare åt president Trump, säger:

– Vi har sparkat burken ner för vägen och nu tar vägen slut. Till dem som har sagt att det inte finns något militärt alternativ: det finns ett militärt alternativ.

FN:s säkerhetsråd ska ses igen på torsdag för att diskutera krisen kring Nordkorea, det uppger diplomater till flera medier.

LÄS MER: Hotet mellan USA och Nordkorea i fem punkter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet