Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Grigory Sysoyev/AP

Kina storköpare av rysk olja

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har nu gått förbi Saudiarabien som största exportör av oljeprodukter till Kina. Det enligt en ny statistik från kinesiska myndigheter.  

– Efter invasionen har Kina köpt i princip allt som Ryssland kunnat exportera genom pipelines eller som kan skeppas från hamnarna i östra Ryssland, säger Lauri Myllyvirta, senior analytiker vid Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA). 

Ryssland exporterar nu närmare två miljoner fat olja dagligen till Kina, men det kompenserar bara delvis för bortfallet från exporten till EU. Möjligheten att bygga ut kapaciteten är dessutom begränsad, det finns för få tankfartyg som kan frakta olja från östra Ryssland till Kina och det tar flera år att bygga nya rörledningar.

Enligt CREA har Ryssland hittills misslyckats att skapa en “skuggflotta” som fraktar olja i strid med pristaket.

Rysk ekonomi blöder

EU:s sanktioner och pristaket på ryska oljeprodukter orsakar stora hål i den ryska statskassan. Inkomsterna från oljeexporten rasar och utgifterna för kriget skjuter i höjden.  

– EU:s importförbud av gas och oljeprodukter från Ryssland har framgångsrikt tryckt ner de ryska intäkterna och utgör en påfrestning på statsbudgeten och den ryska planen för invasionen i Ukraina, säger Lauri Myllyvirta. 

Kriget kostar miljarder dagligen

Före kriget hade dagens pris på rysk olja inneburit att statsbudget gått jämnt upp, men kriget kostar den ryska staten 5-10 miljarder kronor varje dag enligt internationella bedömningar. Pristaket är i dag på 60 amerikanska dollar fatet, men i och med att produktionskostnaden ligger på 15-20 dollar tjänar staten ändå mycket pengar.    

– Vi anser att pristaket borde ligga på 30 dollar. Då är det fortfarande lönsamt för oljeproducenterna, men Kreml kan inte få stora inkomster från oljeexporten, förklarar Lauri Myllyvirta vid CREA. 

Under 2023 väntas kostnaderna för försvaret och säkerhetsstyrkorna öka till minst 33 procent av statsbudgeten, men krigskassan kan fyllas på tack vare inhemsk upplåning samt påfyllnad från reserver i den ryska förmögenhetsfonden. Med dagens oljepriser väntas den ryska ekonomin ta rejält med stryk först om tre till fyra år, enligt det amerikanska Kennan-institutet.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.