Kina svarar USA: Stäng konsulatet i Chengdu

Uppdaterad
Publicerad

Tonerna mellan USA och Kina blir allt hårdare. Nu beordrar Kina USA att stänga det amerikanska konsulatet i Chengdu, som svar på stängningen i Houston, rapporterar flera amerikanska medier.

– Vi är på väg in i en era av global politisk stormaktskonfrontation och det var en del av det Kalla kriget mellan USA och Sovjetunionen, säger Mike Winnerstig på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i Morgonstudion.

Efter att USA beordrat de kinesiska diplomaterna att upphöra all verksamhet på det kinesiska konsulatet i Houston, Texas – svarade Kina under fredagen med att begära att det amerikanska konsulatet i Chengdu ska stängas.

”Relationen mellan Kina och USA är inte vad Kina vill se. USA är ansvariga för allt det här”, skriver kinesiska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Globalpolitisk stormaktskonfrontation

Mike Winnerstig på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) menar att det finns vissa liknelser med Kalla kriget mellan stormakterna USA och Kina. 

– Vi är på väg in i en era av globalpolitisk stormaktskonfrontation och det var en del av det Kalla kriget mellan USA och Sovjetunionen. Men vad som saknas nu, ganska uppenbart, är det stora ideologiska momentet som fanns då, säger Winnerstig. 

– Kina vill vara en stormakt, en global spelare på samma nivå som USA. Det är man inte ännu men man vill bli det. Det är mer den maktkampen vi ser än ett kallt krig med en väldigt stark ideologisk demension.

”Länderna har straffat varandra nog”

SVT:s utsände Fouad Youcefi vill inte kalla det för ett kallt krig ännu men påpekar att det är tydligt att både Kina och USA är på en kollisionskurs.

– Nu får vi se hur det här fortsätter framöver. Men för nu tror jag att för de båda länderna har straffat varandra nog med de här konsulatstängningarna, säger Fouad Youcefi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.