Huang Ming är fortsatt optimistisk men ser ett stort behov av samarbete världen över Foto: Nicolai Zellmani/SVT

Kina tar ledningen i klimatfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Med ett USA som tar avstånd från globalt klimatsamarbete, så blickar många österut istället. I Kina slås rekord efter rekord i förnybar energi, och allt fler ser nu landet som en verklig ledare i klimatfrågan.

Det är förstås viktigt att poängtera en sak; Donald Trump har inte förverkligat sitt kampanjlöfte ännu om att USA ska dra sig ur Parisavtalet för att begränsa växthusgaserna. Men blickarna vänds redan åt andra håll, för att hitta bättre förebilder för att minska jordens uppvärmning.

LÄS MER: USA planerar att lämna Parisavtalet

Sveriges tidigare klimatambassadör Anna Lindstedt är en av alla experter som ser Kinas stora ansträngningar och ambitioner på klimatområdet. I dag är hon Sveriges ambassadör i Kina.

– Jag tror att Kina vill driva klimatfrågan både nationellt och internationellt. Det såg jag tecken på redan under mina fem år som klimatambassadör; hur Kina flyttade fram sina positioner. Och det är kanske inte så konstigt med tanke på de stora utmaningarna, säger Anna Lindstedt på det svenska residenset i Peking.

De svåra luftföroreningarna i många kinesiska städer som Peking och stora delar av norra Kina, liksom andra stora miljöproblem, har tvingat myndigheterna att ta landets utsläpp från förbränningen av kol och olja på allvar. Kol utgjorde 62 procent av energimixen här 2016.

LÄS MER: Det ska rädda Kina från föroreningar

Peak Coal redan 2013

Och Kina nådde faktiskt Peak Coal redan under 2013. Sedan dess har kolförbrukningen alltså minskat. Den utvecklingen har visserligen varit hjälpt av en ekonomisk nedgång, men inte ens Greenpeace tror att kolförbrukningen kommer att öka här igen.

– Nej, det gör det inte, men kolberoendet är fortfarande stort och det kommer att ta många år att komma ner till acceptabla nivåer av luftföroreningar, säger Li Shou, seniorrådgivare vid Greenpeace i Peking.

Han beskriver hur Kina nu uttalat säger att man är redo att ta ledarskap i klimatfrågan, ett ord som inte varit vanligt i kinesisk utrikespolitik tidigare. President Xi Jinpings och andra viktiga politikers personliga engagemang anses ha varit viktigt för utvecklingen.

För nu genomgår Kina en enorm energiomställning mot förnybar energi. 2016 var 12 % av energiutbudet förnybart, målet är 20 procent år 2030. Kina har subventionerat sol- och vindkraft under en rad år och är nu världsledande på båda områdena.

Här finns till exempel fem av världens sex största solenergirelaterade företag, och världens största tillverkare av vindturbiner.

TV: Se dramatiska bilderna – smog i Peking

Största investeraren i förnybar teknik

Och Kina leder inte bara ligan när det gäller egna inhemska investeringar, nu är man också den största investeraren i utländsk teknik. IEEFA räknar med att Kina investerade minst 32 miljarder dollar år 2016 i förnybar energi i andra länder.

Och det är inte bara USA som laggar efter, få länder kan mäta sig med de här talen och ambitionerna. Någon annan ledare i den här utvecklingen och i klimatfrågan är svår att föreställa sig. EU tog visserligen över klimatledarrollen förra gången när USA klev ur de internationella överenskommelserna, vid Kyotoavtalet 1997.

Men i dag betraktas Europa som alltför splittrat för att kunna axla den rollen trovärdigt. Länder som Polen är inte intresserade av att EU:s löften på klimatområdet är speciellt ambitiösa. Så en mer entydig och stark allierad är värdefull.

Och det är Kina. I Peking stängdes just det sista av fyra stora kolkraftverk som värmt upp staden i decennier i ett försök att förbättra luftkvaliteten. Huvudstaden är därmed Kinas första ”kolfria” stad. Skorstenarna ryker visserligen inte längre från Huanengverken, men stängningen är möjligen ändå inte odelat positiv för klimatet.

LÄS MER: ”Det finns ingenstans att fly”

Alternativet hittills är nämligen att främst använda naturgas istället, ett fossilt bränsle som också leder till koldioxidutsläpp, det som anses vara den största boven för klimatet. Naturgasanvändning ger visserligen nästan 40 procentenheter lägre koldioxidutsläpp än förbränning av kol, och lägre utsläpp av tungmetaller och sot också. Men det är fortfarande en ändlig resurs och inte miljömässigt hållbar.

Världens största solenergiområde

Men det finns ännu mer ambitiösa miljöprojekt i Kina. Vi har varit i Solar Valley, ett område där arbetet för att göra Kina världsledande på förnybar energi har pågått i decennier.Huang Ming grundade vad som kom att bli Solar Valley i Shandongprovinsen för över 30 år sen. Hans oförtrutna arbete för solenergilösningar och hundratals patent har gett den extremt innovativa ingenjören namnet Solkungen.

– Det var när min dotter föddes som jag insåg att jag inte kunde jobba kvar inom oljeindustrin. Oljan skulle kanske inte vara kvar under hennes tid, säger Huang Ming.

Solar Valley är en av världens största geografiska platser för solenergi. Här finns ett hundratal företag, ett stort hotell, utställningshus och utställningshallar, och redan – ett museum.

– Ja, en del av den här tekniken är redan historia, men vi kommer ständigt på nya lösningar hur vi ska använda tekniken smartare och på mer effektiva sätt, säger Huang Ming.

LÄS MER: Peking – en meteorologisk katastrof

Slår världsrekord efter världsrekord

Och det är inte bara här i Dezhou där vart och varannat hus har solpaneler på taken, som utvecklingen på just solområdet drivs på. Tidigare i maj startade världens största flytande solcellsanläggning med en effekt på 40 MW, i ett tidigare koldistrikt i Huainan i Anhuiprovinsen. Rekordet övertogs då från ett liknande solkraftverk i samma område.

Och framtiden ser ljus ut. Trots att Kina har begränsat sina subventioner på området, och att kraven på lönsamhet därför har ökat. Greenpeace i Kina har gjort beräkningar tillsammans med industrin för att räkna på hur snabbt utvecklingen kan gå. De tror att år 2030 kommer sol- och vindkraft att kunna ersätta fossil energi på upp till 300 miljoner ton kol per år.

Det är nästan lika mycket som Frankrikes hela energikonsumtion 2015. Huang Ming i Solar Valley är också fortsatt optimistisk, men ser samtidigt det stora behovet av samarbete i världen, ifall miljömål som Parisavtalet ska ha en chans att göra någon skillnad för miljon och för jordens uppvärmning. USA behöver vara med i matchen anser han.

– Det är väldigt viktigt tror jag, att vi inte motarbetar varandra på just det här området utan att vi ser behovet av att samarbeta. Då är jag säker på att både vi och solenergin går en ljus framtid till mötes, säger Huang Ming i Solar Valley i Kina.

LÄS MER: Det här är Parisavtalet

Fakta/Parisavtalet

  • Det globala klimatavtal som beslutades vid COP21-mötet i Paris 2105, trädde ikraft 4 november 2016.
  • I avtalet lovar parterna att minska utsläppen av växthusgaser och stödja dem som drabbas av klimatförändringarnas effekter.
  • 194 av 197 länder inom klimatkonventionen har undertecknat avtalet, men hittills har bara 147 länder ratificerat det, däribland USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.