Storbritanniens premiärminister David Cameron och Kinas premiärminsiter Li Keqiang förhandlar om att Kina ska kunna bygga kärn kärnreaktor i Storbritanninen. OBS! Kärnrealktorn på bilden illustrerar reaktorn Ohio, Perry Nuclear Power Plant. Foto: Daniel Leal-Olivas/Mark Duncan/How Hwee Young

Kina vill bygga atomkraft i England

Uppdaterad
Publicerad

Kinesiska energibolag förhandlar med brittiska myndigheter om att få bygga en ny generation kärnkraftverk öster om London, skriver Sunday Times.

Kina hoppas på att få bygga upp till fem atomreaktorer i Storbritannien som en del av ett strategiskt handelsavtal i somras där premiärministrarna David Cameron och Li Keqiang kom överens om kinesiska investeringar motsvarande 160 miljarder kronor inom bland annat energi och transport.

Vill bygga kärnreaktor

De kinesiska bolagen GNPC och CNNC är redan med och betalar för en ny kärnreaktor vid Hinkley Point i västra England, där franska EDF bygger en station som ska vara klar 2023 men sinkats av protester och juridiska processer. Verket de själva vill bygga, äga och driva kan hamna i kustorten Bradwell i Essex.

Vill påverka Kina

Den brittiska regeringen motiverar samarbetet som en möjlighet att påverka enpartistaten Kinas klimatpolitik, skriver The Guardian.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.