Kinakännaren om H&M-bojkotten: ”Dirigerad av kommunistpartiet”

Publicerad

Kina bojkottar H&M efter att de uttalat sig om arbetsförhållanden i landet. Björn Jerdén, vid Utrikespolitiska insitutet, som själv råkat ut för kinesiska sanktioner, menar att bojkotten är kontrollerad från högsta ort.

– Det är ingen spontan folklig bojkott utan den är dirigerad av kommunistpartiet, säger han.

Efter klädkjedjan H&M:s uttalanden om arbetsförhållanden kring bomullsplockningen i den kinesiska regionen Xinjang väljer flera kinesiska fastighetsägare nu att stänga H&M:s butiker i delar av landet, och även deras onlinebutik drabbas. En bojkott som Björn Jerdén, chef för nationellt kunskapscentrum om Kina vid Utrikespolitiska institutet, menar inte har något folkligt stöd.

– Kommunistpartiet kontrollerar bilden av som sker i Xinjang. Om regimen skulle vilja avsluta bojkotten skulle den ebba ut direkt, säger han.

Vad det här innebär för företagen i Kina och hur hårt slag det kan bli beror på vilken väg regimen väljer.

– Vi får se, om de fortsätter med en hög press så kan det bli ett hårt slag mot H&M och andra bolag, säger han.

Blev själv offer för kinesiska sanktioner

Tidigare i mars råkade Björn Jerdén själv ut för kinesiska sanktioner.

Jerdén var en av tio européer som hamnade på Kinas sanktionslista som svar på EU:s sanktioner mot elva kineser som anses ha utfört människorättsövergrepp, bland annat mot uigurer i Xinjiang.

– Jag blev lite överraskad, samtidigt som jag kan se att det här är en del av ett större mönster där Kinas ledning försöker utöva press på forskare och medier runt om i världen. Men det var väldigt svepande och grundlösa anklagelser, säger Jerdén.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.