• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Kinas avgående president Hu Jintao och hans förväntade efterträdare Xi Jinping får påfyllning av te av två värdinnor vid folkkongressens öppnande. Foto: AP/Scanpix

Kinas folkkongress har inletts

Uppdaterad
Publicerad

Kinas premiärminister Wen Jiabao lovade i sitt sista öppningstal av den årliga folkkongressen i Peking att korruptionen ska bekämpas och folket ska få det bättre.

Omkring 3.000 delegater från hela landet har samlats för folkkongressen som kommer att pågå i nästan två veckor. Förutom att diskutera aktuella politiska ämnen ska kongressen välja Xi Jinping till ny president efter Hu Jintao och Li Keqiang till ny premiärminister efter Wen Jiabao.

Ledarbytet kommer att ske i slutet av kongressen. Det har ännu inte tillkännagivits vilka de andra regeringsmedlemmarna blir.

Folkkongressen i Kina

Kina siktar på en tillväxt på 7,5 procent för 2013, samma nivå som förra året, sade Wen Jiabao i sitt tal. Enligt Ekot tog han upp de framsteg som Kina gjort de senaste åren och stakade ut målen för vad som ska uppnås det kommande året.

Tog upp landets problem

Han pratade också om Kinas problem med växande inkomstklyftor, korruption och miljöförstöring. Trycket på ledarna att ta tag i problem som engagerar befolkningen har ökat.

– Den ekonomiska utvecklingen sker numera på allt större bekostnad av miljön, sa han enligt Ekot.

Kinas ekonomi växte 7,8 procent 2012, det sämsta resultatet på 13 år till följd av minskad efterfrågan i Kina och viktiga utländska marknader. Ekonomin växte 9,3 procent 2011 och 10,4 procent 2010.

Inflationsmålet för i år sätts till 3,5 procent. Målet är något lägre än förra årets, som var 4,0 procent. Kinas faktiska inflation för 2012 slutade på 2,6 procent.

Fortsätter storsatsa militärt

Kina fortsätter att modernisera och stärka sitt försvar. Militärutgifterna höjs i år med 10,7 procent till motsvarande 736,6 miljarder kronor. Det skriver statliga nyhetsbyrån Nya Kina i samband med inledningen av folkkongressens årliga sammankomst.

Kinas militärbudget har ökat stadigt under senare år i takt med landets otroliga ekonomiska boom. Experter hävdar att de reella försvarsutgifterna är avsevärt högre än de officiella siffrorna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkkongressen i Kina

Mer i ämnet