Foto: Nicolai Zellmani

Hård kontroll av medier – ”Undviker budskap som är kritiska mot Trump”

Uppdaterad
Publicerad

Den årliga folkkongressen inleds i Kina i dag. Här samlas tusentals delegater från hela landet för att diskutera politik och stifta lagar. SVT Nyheters Asienkorrespondent Susan Ritzén är på plats och rapporterar.

Det är den tolfte folkkongressen som inleds i Peking i dag. Tusentals delegater samlas här under två veckor för att diskutera Kinas framtid. Några av de frågor man tror kommer tas upp flitigt är företagande och landets stora problem med luftföroreningar.

– Luftföroreningarna är något alla är oroade över. Vi vill värna miljön på ett hållbart sätt, och snabba upp både koordineringen och utvecklingen av miljöskyddet och ekonomin. Det är en av våra viktigaste frågor när vi bygger ett storslaget Kina, och vi kommer att ge den fortsatt mycket utrymme, säger Ning Yuan Xi, Guang Dong, ordförande för Guangdongs Nya Energibolag.

Folkkongressen i Kina
Ning Yuan Xi, ordf för Guangdongs Nya Energibolag Foto: Nicolai Zellmani

”Håller medierna under kontroll”

Något som också väntas tas upp är hur mycket pengar Kina ska lägga på militären, och hotet mot USA:s nya president Donald Trump.

Läget för Kinas ekonomi beskrivs som mycket allvarligt. Experter tror därför att ett ordkrig mot Donald Trump inte är på kartan och budgeten visar att Kina lägger mindre än väntat på militären. Det tolkas som ännu en signal att Kina inte söker bråk med den nya presidenten.

LÄS MER: Kina sänker tillväxtmålet

– Kina har hela tiden haft medierna under hård kontroll för att undvika budskap som är kritiska mot Trump. Utrikesministeriet håller också låg profil i väntan på kommunikation med Trump, säger Ning Yuan Xi.

Bild från folkkongressen i Kina. Foto: Nicolai Zellmani

Fokus: företagande

Chen Jing Ying är vd för Shanghais Finansakademi. Hon tror som en del andra att fokus under den två veckor långa kongressen bland annat kommer ligga på att diskutera företagandet i landet.

– Jag tycker att det viktigaste är att vi når våra välfärdsmål, så att alla i Kina har det bra, att de tjänar bra ekonomiskt. Då är det viktigt att de ”riktiga” företagen når sina ekonomiska mål, inte bara finansmarknaden utan också industrin, säger Chen Jing Ying.

Vice ordförande i byn ShanLian är inne på samma spår, att öka inkomsterna för medborgarna i Kina. Fokuset, menar hon, bör ligga på småföretagandet.

– Jag är en representant för gräsrötterna, så jag är intresserad av att fler kan starta företag, och att man kan bli rik på det. Men också hur man hanterar utvecklingen och miljön för oss på landsbygden. Och också, hur vi ska öka inkomsterna generellt för människor i Kina, Zhu Hong, vice ordförande i byn ShanLian.

Zhu Hong är vice ordförande i byn ShanLian. Foto: zhu-hong

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkkongressen i Kina

Mer i ämnet