Foto: Emily Wang Fujiyama / AP / TT

Kinas hälsomyndigheter justerar riktlinjerna för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Kinas hälsomyndigheter har justerat de senaste riktlinjerna kring covid-19, meddelar den nationella hälsokomissionen enligt Reuters.

Komissionen uppger att de kommer att ”optimera den kliniska kategoriseringen och behandlingsmetoden för viruset”. Dessutom kommer det bland annat att vara obligatoriskt med ett positivt antikroppstest innan patienter skrivs ut från sjukhus.

Läckt dokument: 250 miljoner smittade

Kina har just nu ett av de största utbrotten av covid-19, sedan man övergivit den hårda nolltolerans-strategin. Enligt läckta dokument smittades närmare 250 miljoner människor i december.

Beskedet om de justerade riktlinjerna inom vården kommer kort efter att flera länder – däribland Sverige – beslutat att införa krav på negativt covidtest för resenärer från landet. Kinas utrikesdepartementet uppgav att beslutet var oacceptabelt och varnade för att man kan komma att ”vidta motåtgärder”.

Det kinesiska nyåret närmar sig

Under nyårsveckan väntas två miljarder resor genomföras i landet. Viljan att träffa familjen och för att turista har ”ackumulerats de senaste tre åren under pandemin”, säger transportminister Xu Chengguang. Kineserna uppmanas nu att undvika folksamlingar och att minska på resandet.

Framför allt är det viktigt att vara försiktig i umgänge med äldre, gravida, små barn och de som är särskilt sårbara av andra orsaker, meddelar Kinas transportdepartement. I kollektivtrafiken uppmanas resenärerna att bära munskydd, hålla koll på sin hälsa och vara noga med hygienen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.