Kinas president Xi Jinping under en ceremoni i Folkets stora hall i Peking 29 mars 2018. Foto: AP Photo/Mark Schiefelbein

Kinas ledare Xi Jinping gratulerar Joe Biden efter valet i USA

Uppdaterad
Publicerad

President Xi Jinping gratulerar Joe Biden till vinsten i presidentvalet i USA, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Den kinesiska ledaren hoppas på ett samarbete som kan gynna båda länderna.

På onsdagen gratulerade Kinas president Xi Jinping demokraten Joe Biden för hans seger i det amerikanska presidentvalet. Det gjordes genom ett uttalanade publicerat av den statliga nyhetsbyrån Xinhua.

I uttalandet säger Xi Jinping att världssamfundet förväntar sig ”hälsosamma och stabila” relationer och att han hoppas på ett samarbete som gynnar båda sidor när det gäller handel, teknologi och säkerhet.

Xi Jinping är en av de sista världsledarna att gratulera Joe Biden till segern. Varför den kinesiska regeringen dröjt med beskedet förklaras inte i uttalandet, men en del bedömare menar att Kina velat undvika spända relationer till president Donald Trump, skriver nyhetsbyrån AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.