Kinas ledare Xi Jinping. Foto: TT

Kinas svar: Strafftullar på amerikanska varor

Uppdaterad
Publicerad

Kina säger att landet inte oroar sig för ett eventuellt handelskrig. Samtidigt presenteras planer på importtullar till ett värde av tre miljarder dollar för amerikanska varor, som ett svar på USA:s president Donald Trumps förslag om tullar på kinesiska produkter.

Det kinesiska handelsdepartementet säger i ett uttalande att landet har skrivit en lista på 128 amerikanska produkter som kan beläggas med tullar om de två länderna inte kommer överens i handelsfrågan.

Listan innefattar bland annat en tull på 25 procent på import av amerikanskt fläsk och återvunnet aluminium, och 15 procent på amerikanska stålrör, frukt och vin.

USA:s nya tullar

Vill inte ha handelskrig

”Kina vill inte ha ett handelskrig, men är absolut inte oroligt för ett handelskrig” enligt handelsdepartementet.

Uttalandet från Kina kommer bara timmar efter det att Trump presenterat planen på tullar för minst 50 miljarder dollar för import av kinesiska produkter.

Kina kommer också att vidta rättsliga åtgärder mot USA hos världshandelsorganisationen WTO, enligt uttalandet, och uppmanar till dialog för att lösa tvisten.

Trumps besked kom under ett tal i Vita huset, där han meddelade att tullarna kan komma att bli ännu högre – 60 miljarder dollar. Dessutom väntar ytterligare åtgärder. Trump ska ge finansdepartementet i uppdrag att föreslå åtgärder som ska minska möjligheten till kinesiska investeringar i USA.

USA kommer även att stämma Kina hos Världshandelsorganisationen WTO. Hur stämningen kommer att se ut är oklart. Men Trump säger i sitt anförande att WTO har varit en ”katastrof” för USA och att landet behandlats orättvist vid tvister.

Stöld av immateriella rättigheter

Enligt USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer motiveras det nya tullbeslutet av en utredning som visar att Kina med statliga subventioner snedvrider konkurrensen och även ansvarar för stöld, påtryckningar och förvärv som gett kinesiska företag tillgång till immateriella rättigheter som tillhört amerikanska företag.

De nya Kinatullarna kommer sedan Trump tidigare i mars beslutat om USA-tullar på stål och aluminium på 25 respektive 10 procent, som träder i kraft på fredagen.

Kanada och Mexiko har redan undantagits från tullarna. Enligt ett besked från Lighthizer på torsdagen omfattas även EU av undantaget, liksom Argentina, Australien, Brasilien och Sydkorea

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s nya tullar

Mer i ämnet