Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Andy Rain/EPA/TT

Klart: Sunak blir brittisk premiärminister

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare finansministern Rishi Sunak blir ny ledare för Tory-partiet, och därmed britternas nye premiärminister. Det efter att hans enda partiledarkonkurrent Penny Mordaunt hoppat av.

Ny brittisk premiärminister

Pinnat inlägg

Sunak: "Min högsta prioritet är att ena partiet och landet"

Rishi Sunak uttalar sig på måndagseftermiddagen för första gången som Storbritanniens blivande premiärminister.

Han inleder med att tacka sin företrädare Liz Truss för hennes arbete och insats för landet under "exceptionellt svåra omständigheter".

Sunak tackar ödmjukt för förtroendet från Tories och säger sig vara hedrad över att få uppdraget att leda partiet och landet.

Den blivande premiärministern betonar att Storbritannien är ett "fantastiskt land", men att det inte råder någon tvekan om att man står inför en stor ekonomisk utmaning.

- Vi behöver nu stabilitet och enighet och min högsta prioritet är att ena partiet och landet. Det är det enda sättet som vi kommer att överkomma hindren och bygga ett mer välmående land för våra barn och barnbarn, säger Sunak och fortsätter:

- Jag lovar att jag kommer att tjäna det brittiska folket med integritet och ödmjukhet. Jag kommer att arbeta dag ut och dag in för att leverera till det brittiska folket.

Rishi Sunak, Storbritanniens näste premiärminister, togs emot av sina partikollegor utanför Tories högkvarter i Westminister tidigare på måndagen. Foto: Daniel Leal/AFP/TT
Pinnat inlägg

Rishi Sunak blir brittisk premiärminister

Tidigare finansministern Rishi Sunak blir ny ledare för Tory-partiet, och därmed britternas nye premiärminister. Det efter att hans enda partiledarkonkurrent Penny Mordaunt hoppat av.

Beskedet om utnämningen av Sunak tillkännagavs av Sir Graham Brady på måndagseftermiddagen - bara minuter efter Mordaunts avhopp. Brady är ordförande för 1922-kommittén, som samordnar Tory-partiets parlamentsledamöter.

Mordaunt erkänner inte hon misslyckades med att få ihop de 100 nomineringar som krävs, utan hon meddelar bara i sitt avhopp att det är blivit tydligt att det behövdes ett besked om ny ledare i dag.

Sunak, 42, är en av Storbritanniens mest förmögna personer, och har varit parlamentsledamot sedan 2015. Han är uppvuxen i Southampton i södra England och utbildad vid universiteten i Oxford och Stanford. Han var i somras en av de första att lämna i protest mot den förre detta premiärministern Boris Johnson.

Johnson var en av Sunaks utmanare till posten. Johnson sa sig också ha samlat ihop tillräckligt med stöd från ledamöterna, men drog på söndagen tillbaka sin kandidatur sedan han kommit fram till att "det är inte rätt sak att göra" och "att det inte går att styra  på ett effektivt sätt om inte partiet är enat i parlamentet".

Sunak blir den tredje brittiska premiärministern inom loppet av ett år. Hans företrädare Liz Truss besatt posten i blott 45 dagar sedan hon tvingades att kasta in handduken efter att han lagt fram ett kritiserat förslag om kraftiga skattesänkningar.

Nya krav på nyval: "Inte råd med fler splittrade strider"

Det brittiska gröna partiet ett av de oppositionspartier som uppmanar tillträdande premiärminister Rishi Sunak att utlysa nyval.

"Landet har inte råd med fler splittrande strider mellan ett fåtal elitistiska konservativa vars politik sviker människor som kämpar med levnadskostnadskrisen", säger Adrian Ramsay, en av partiets ledare, enligt BBC.

"Till och med konservativa partiets parlamentsledamöter och medlemmar har uteslutits från omröstningen den här gången", säger han och pekar på att människor måste vara demokratiskt involverade i att hitta lösningar.

Sunak har meddelat att han utesluter nyval.

Uppgifter: Sunak utesluter nyval

Tillträdande premiärminister Rishi Sunak utesluter nyval, rapporterar Reuters. Nyhetsbyrån hänvisar till uppgifter från Tory-ledamöter som närvarade vid det tal som Sunak höll internt för ledamöter nu på eftermiddagen.

Nyval är något som vid flera tillfällen krävts av oppositionen efter den turbulenta perioden i brittisk politik.

Truss till Sunak: Du har mitt fulla stöd

Liz Truss har uttalat sig efter utnämningen av Rishi Sunak som hennes efterträdare. Truss gratulerar - och meddelar att Sunak har hennes fulla stöd.

Foto: Twitter
Rishi Sunak tillsammans med medlemmar av 1922-kommittén, efter att det blivit klart att Sunak blir ny Tory-ledare. Foto: AP
Sir Graham Brady ger beskedet att Sunak blir ny Tory-ledare, och därmed premiärminister. Brady är ordförande för 1922-kommittén, som samordnar Tory-partiets parlamentsledamöter. Foto: AP

Tory-toppen manar till enighet i partiet 

Jake Berry, ordförande för Tory-partiet, uppmanar nu hela partiet att sluta upp bakom Rishi Sunak för att kunna genomöra politiska satsningar som gynnar britterna.

"Tiden för interna debatter är verkligen över”, säger Berry enligt Reuters i ett uttalande

"Det konservativa partiet måste enas bakom vår nye premiärminister för att ta striden mot våra motståndare och vinna en historisk femte mandatperiod i regeringen", skriver Berry på Twitter.

Tidigare premiärministern David Cameron har gratulerat Sunak. Foto: David Cameron/Twitter

James Savage: Sunak har stöd av "fotfolket"

Det är ett problem att Rishi Sunak inte är folkvald, men det som talar för honom är att han har stöd av "fotfolket" i Tories. Det säger James Savage, grundare av The Local.

- Ett problem för Liz Truss var att hon inte hade stöd av parlamentsledamöter i Tory-partiet. Hon var inte ens deras andraval egentligen, säger Savage och fortsätter:

- Så att Rishi Sunak är vald av en ganska stor majoritet parlamentsledamöter innebär att han har ett starkare mandat i parlamentet.

Sunak mötte Tory-ledamöterna

Vid 15.30 svensk tid, kort efter utnämningen, mötte Rishi Sunak Tory-ledamöterna i parlamentet.

Han ska ha mötts av applåder vid mötet och hållit ett kort tal, enligt reportrar som var på plats utanför. Sunak väntas senare i eftermiddag göra ett tv-sänt uttalande, enligt Sky News.

SVT Nyheter sände direkt med anledning av tillkännagivandet av Storbritanniens nya premiärminister - se sändningen här.

Rishi Sunak möttes av applåder när han mötte Tory-ledamöterna i parlamentet. Foto: Aberto Pezzali/AP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.