Få om någon tvivlar på att sittande president Abd al-Fattah al-Sisi (till vänster på banderollen) vinner Egyptens stundande val. Foto: Salim Alsabbagh/SVT

Klart vem som vinner i Egypten

Publicerad

Kandidater har gripits och trakasserats. Medierna hålls i ett hårt grepp. Välkommen till Egypten som går till presidentval imorgon.

Det är timmar kvar till presidentvalet och på ett kafé i centrala Kairo står tv-nyheterna på. Ett ansikte har dominerat valkampanjen och det råder inga tvivel om hur valet kommer att gå.

Någon direkt nagelbitare väntas inte när Egypten håller val. Här en affisch från president Abd al-Fattah al-Sisi som väntas vinna överlägset. Foto: Salim Alsabbagh/SVT

– Det finns ingen tvekan. President Sisi kommer att vinna. Den andre kandidaten heter Moussa någonting men han är inte känd bland folk, säger Shabaan Osman som arbetar på kaféet.

Hårdnande grepp om medier

Inför valet har flera kandidater till presidentposten antingen gripits eller hoppat av. En av dem, den tidigare överbefälhavaren Sami Anan greps i januari anklagad för uppvigling. En annan, den tidigare generalen och premiärministern Ahmed Shafik har också dragit tillbaka sin kandidatur.

Människorättsgrupper säger att greppet om medierna hårdnat för att tysta kritik. Sisis ensamme motkandidat är en okänd politiker. Moussa Mostafa Moussa har inte velat möta den sittande presidenten i någon debatt eftersom han sagt att ”han inte är här för att utmana presidenten”.

Skulle stödja el-Sisi – även vid seger

SVT:s korrespondent intervjuar president Abdel Fattah el-Sisdi ensamme utmanare Moussa Mostafa Moussa inför Egyptens presidentval, Foto: Salim Alsabbagh/SVT

Vi träffar honom på hans högkvarter i Kairo – ett kontor som ligger spöklikt stilla helgen före valet. Moussa säger själv att han ställde upp i valet i sista stund eftersom det såg ut som att president Sisi skulle kandidera ensam till presidentposten.

– Om presidenten varit ensam så hade folk inte gått ut och röstat. Det hade blivit en folkomröstning och inte ett val. Därför ställde jag upp, säger han till SVT Nyheter.

När Moussa registrerade sig som Sisis motståndare förvånades många över att hans Facebook-sida som trumpetade ut hans stöd för att Sisi skulle sitta ännu en mandatperiod. Utmanaren har sagt att han kommer att göra allt för att stödja presidenten om denne vinner.

– Anser du att du har någon chans att vinna?

– Den är teoretisk och mycket begränsad. Jag har haft mycket mindre tid och pengar till min kampanj. Men att vi är tävlande gör oss inte till fiender, säger Moussa.

Säkerhet och ekonomi avgörande

Under de senaste åren har vardagen blivit svårare för många egyptier. Matpriserna har fördubblats och landets militär bekämpar terrorister på den laglösa norra Sinai-halvön. Just ekonomi och säkerhet är de två största utmaningarna som väntar president Abdel Fattah el-Sisi under den kommande presidentperioden.

– Till och med en del av mina närmaste vänner stödjer Sisi. Jag har företagarvänner som anser att det skulle kunna uppfattas som att de var mot regeringen om de gav mig sitt stöd, säger Moussa Mostafa Moussa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer