Klimatavtalet i Paris träder i kraft – detta händer nu

Uppdaterad
Publicerad

Klimatavtalet i Paris träder i kraft i dag och det är läge att fira, men också läge att titta framåt med med nykter bedömning om vad som behöver göras. Det säger FN:s klimatchef samtidigt som världens länder nu kraftsamlar för nästa stormöte i Marocko.

Det är fortsatta ordentliga krafttag som nu krävs, på såväl nationell som global nivå, för att världen överhuvudtaget ska ha en chans att göra något åt den minst sagt alarmerande klimatsituation som råder.

Budskapet har hörts förut, men återkommer nu när klimatavtalet i Paris i dag träder i kraft – ett år efter att det slöts i den franska huvudstaden.

Klimatkrisen

– De kommande 15 åren behöver vi se en exempellös minskning av utsläpp av växthusgaser, säger Patricia Espinosa, FN:s klimatchef, enligt Reuters.

– Och vi behöver ojämförbara insatser för att skapa samhällen som kan motstå ökande klimatpåverkan, fortsätter hon.

Klimatmål som inte räcker

Det var i december förra året som nästan 200 länder kom överens om innehållet i det som kom att bli klimatavtalet i Paris.

Mycket har kommit att handla om den del av avtalet som avser ambitionen att den globala uppvärmningen ska hållas en bra bit under två grader, med sikte på 1.5 grader.

Hur ska man nu gå vidare för att nå målen? Mål som FN:s klimatpanel redan dömt ut som icke tillräckliga. Många väntar nu spänt på att se om det går att få några svar på den frågan kommande två veckor.

Nya krafttag i Marocko

På måndag möts världens länder i Marrakech, Marocko. Nu handlar det om att mejsla ut detaljer, bland annat om hur utsläpp ska kunna rapporteras och kontrolleras runtom i världen.

– Det positiva är att vi nu ser att det händer saker utanför stater och regeringars ramar. Investeringar sker i det förnybara, och det viktiga är för stater att säga ”vi står fast vid våra åtaganden, och vi kommer att ställa om våra ekonomier”, säger Lars Ronnås, av regeringen utsedd till Sveriges klimatambassadör, till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet