President Donald Trump, och Demokraternas utmanare Joe Biden. Arkivbilder. Foto: TT

Klimatfrågan gör entré i USA:s valrörelse

Uppdaterad
Publicerad

Den ene är känd som en klimattvivlare som länge teg om de förödande bränderna som härjar USA:s västkust. Den andre har lovat att USA omedelbart ska ansluta till Parisavtalet igen om han blir president. Nu gör både Donald Trump och Joe Biden utspel om klimatet.

– Jag är en stor miljövän!

President Donald Trump förvånade många med sitt uttalande i Florida i förra veckan. Han satte epitetet på sig själv efter att ha förlängt ett förbud mot oljeborrning utanför Floridas, Georgias och South Carolinas kuster.

Presidentvalet i USA 2020

Men Trump har upprepade gånger ifrågasatt klimatförändringarna och bland annat kallat växthuseffekten ”en bluff, påhittad av kineserna”. 2017 drog han USA ur det globala klimatavtal som slöts i Paris 2015 och han har även rivit upp de flesta miljölagar och regler som företrädaren Barack Obama inrättade.

Åter till avtal?

Nu – med presidentvalet 50 dagar bort –  talar Trump om sig som miljövän och reser till det hårt branddrabbade Kalifornien. I Florida påstod han, utan bevis, att miljön kommer att få ”permanenta skador” om demokraten Joe Biden väljs till president, noterar tidningen The New York Times.

Få oberoende bedömare håller med. Joe Bidens energi- och klimatplan är den mest offensiva som en presidentkandidat tagits fram, anser nyhetssajten Axios panel. Den tidigare vicepresidenten har lovat att återföra sitt hemland till Parisavtalet på dag ett, om han får flytta in i Vita huset, och han har listat klimatfrågan som en av de stora kriser som USA står inför.

”Dålig skogsskötsel”

Fram till nu har de dominerande frågorna i stället varit viruspandemin och de landsomfattande protesterna mot rasism. Trump har knappt nämnt Kalifornien, och när han gjort det har han återupprepat sina argument från tidigare år – att bränderna mest beror på dålig skötsel av skog och mark.

Forskare är dock överens om att växthuseffekten bidrar till att bränderna fått så stor spridning.

Under måndagen ska president Trump träffa chefer inom räddningstjänsten i Kalifornien. Enligt SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg är besöket främst för att presidenten vill visa att han bryr sig.

– Det är enormt många amerikaner som berörs av bränderna på ett eller annat sätt, säger Åsberg.

USA och Parisuppgörelsen om klimatet

Den samlade forskarvärlden, med FN:s klimatpanel i spetsen, är i princip ense om att den globala uppvärmning som påvisats de senaste decennierna beror på människan utsläpp av så kallade växthusgaser.

I vissa kretsar i USA har detta debatterats. President Donald Trump har flera gånger ifrågasatt klimatförändringarna. 2017 beslutade han att USA ska dra sig ur det globala klimatavtal som slöts vid ett toppmöte i Paris 2015, då demokraten Barack Obama var president.

Parisavtalet slår bland annat fast att den globala temperaturökningen ska begränsas till under två grader jämfört med förindustriell tid och att de globala utsläppen snarast möjligt ska nå sin högsta nivå för att sedan minska. Ländernas nationella klimatplaner ska uppdateras vart femte år från 2020 och globala översyner av det internationella klimatarbetet ska göras vart femte år med start 2018. Dessutom ska världens utvecklade länder bidra med 100 miljarder dollar årligen i klimatbistånd till utvecklingsländer från 2020.

Sedan tillräckligt många länder ratificerat avtalet, däribland USA, trädde det i kraft den 4 november 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet