En kvinna går genom flyktinglägret Zaatari, i Jordanien. Väderförhållandena i lägret är svåra, med omväxlande kyla och hetta samt sandstormar. Foto: TT

Klimatlarmet: Värme kommer tvinga fler att fly

Uppdaterad
Publicerad

Antalet klimatflyktingar riskerar att öka dramatiskt, det menar forskare vid Max Planck-institutet i en färsk rapport. Om cirka 30 år kommer Mellanöstern och delar av Nordafrika ha temperaturer på 46 grader under sommarmånaderna.

Över 500 miljoner människor bor i Mellanöstern och Nordafrika – en region som redan är väldigt varm under sommarmånaderna. Antalet dagar med extrem hetta är nu ungefär dubbelt så många som de var under 70-talet. Och enligt forskare vid det tyska Max Planck-institutet kommer det snabbt att bli ännu varmare – så varmt att vissa områden kommer att betraktas som obeboeliga.

– Klimatförändringar kommer att förvärra levnadsvillkoren dramatiskt i Mellanöstern och Nordafrika. Utdragna värmeböljor och sandstormar kan göra vissa regioner obeboeliga, något som definitivt kommer bidra till ökad migration, säger Jos Lelieveld, professor vid institutet.

Friktion

Tvågradersmålet räcker inte

År 2050 kommer temperaturen i de varmaste områdena sommartid inte att gå under 30 grader på natten, enligt rapporten. Och på dagarna kommer temperaturen vara runt 46 grader. Dessutom kommer värmeböljorna både att bli fler och vara längre, enligt forskarna.

Även om tvågradersmålet, som världens länder enades om vid FN:s klimatmöte i Paris förra året, uppnås så kommer inte det hindra scenariot menar forskarna.

Stina Blomgren, SVT:s korrespondent i Kairo, säger att man redan i dag känner av varmare temperaturer och konsekvenserna av dessa.

– För några veckor sedan så var det 46 grader här i Kairo, vilket är ett rekord för att vara så tidigt på året. Redan i dag pågår en migration till de stora städerna, det är en utveckling som kommer att fortsätta. Man ser också att många bönder övergått till att leva på fiske, en följd av att det blivit svårare att odla.

Salt mark försvårar jordbruk

Allra mest akut för Egyptens del är Nildeltat, ett bördigt jordbrukslandskap där över 40 miljoner människor bor i dag.

– Det som händer när havsnivåerna stiger är att saltvatten letar sig in i de övre grundvattennivåerna, vilket påverkar jordbruket. Det blir svårare att odla, på sikt faktiskt omöjligt, när marken blir salt. Forskare förutsäger att delar av Nildeltat undan för undan kommer att översvämmas, vilket kommer tvinga miljoner människor att lämna sina hem, säger Stina Blomgren.

Svalkande semester i Sverige?

Det är inte bara temperaturen som påverkas. De sandstormar som regelbundet sveper över Mellanöstern förvärras av värme och av torka.

– Forskarna har sett att det är mer partiklar i atmosfären över Mellanöstern nu än det var för ungefär 20 år sedan. När det är sandstormar här i Kairo så uppmanar man ofta gravida och människor med andnings- eller hjärtproblem att stanna inomhus därför att partiklarna påverkar människors hälsa och många får svårt att andas, säger Stina Blomgren.

Michael Tjernström, professor vid Meteorologiska institutionen vid Stockholms universitet, påpekar att även södra Europa kommer att drabbas.

– Det här gäller Nordafrika, Mellanöstern men även de sydligaste delarna av Europa; Italien, södra Spanien och södra Frankrike. Det kommer att bli väldigt mycket varmare.

Kanske kommer också Sverige bli ett semesterparadis, påpekar han.

– I dag åker vi svenskar till Medelhavet för att det är skönt med sol och värme. Om 50 år kanske de som bor vid Medelhavet kommer att komma till nordliga Europa på sommarsemester istället, eftersom det helt enkelt inte går att vara kvar i de områdena.

Se hela Friktion i SVT Play!

Om Friktion

I SVT:s utrikesprogram Friktion möter Sverige världen. I reportage och studiosamtal vänder och vrider Friktion på de utrikesfrågor som väcker engagemang och oro. Tisdagar 20.30 i SVT2 och på SVT Play. Diskutera programmet i sociala medier #friktion #svtnyheter. Tisdagen 14 juni handlar Friktion om klimatet: Kokar vår planet?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet