Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den här gruppen har drabbats negativt av anpassningar mot klimatförändringar”. Hör forskaren Kevin Cunningham om varför europeiska bönder söker sig längre till höger. Foto: SVT

Klimatpolitiken lockar Europas bönder till ytterhögern: ”Ett kulturkrig”

Uppdaterad
Publicerad

Högerpopulister spås vinna ännu mer mark i Europa det kommande supervalåret. Och på senare tid har den politiska rörelsen riktat in sig på en helt ny målgrupp: arga bönder.

Halva jordens befolkning går till val 2024. Och det är en splittrad väljarskara som går till valurnorna. Om tyngdpunkten i föregående val låg på migration handlar det nu om en hel rad av frågor som klimatförändringar, ekonomisk kris och krig.

Det splittrade läget har fått Europas högerpopulister att jaga röster på nya håll, bland annat bland kritiska bönder. En strategi som ser ut att ge effekt.

Går mot ”anti-röstande”

Kevin Cunningham, statsvetare vid Technological University i Dublin, beskriver det som en del i ett kulturkrig där Europas bönder går allt mer emot ett ”anti-röstande”.

– Gruppen har tidigare lyssnat till en mer kristen konservativ politik. Nu ser vi att radikalhögern vinner röster här, säger han i SVT:s Agenda.

I en rapport för European Council on Foreign Relations, i vilken Kevin Cunningham är medförfattare, spås Europas ytterhögerpartier göra stora framgångar i kommande val – till och med större än under 2019 som ibland beskrivits som året av ”peak populism”.

Påverkas negativt av ny politik

Bönderna själva framhåller att deras marginaler har krymp till följd av ökade kostnader för bland annat bränsle och livsmedel. Många påverkas också negativt av politiska beslut som slopade subventioner av jordbruksdiesel och arbetsfordon.

I städer som Paris, Berlin och München har gruppen visat sitt missnöje genom att bland annat dumpa gödsel och blockera gatorna.

Kevin Cunningham tror att bondeprotesterna och ytterhögern binds samman genom så kallad ”negativ polarisering” – hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.