Halva jordens befolkning går till val 2024. Och det är en splittrad väljarskara som går till valurnorna. Om tyngdpunkten i föregående val låg på migration handlar det nu om en hel rad av frågor som klimatförändringar, ekonomisk kris och krig.
Det splittrade läget har fått Europas högerpopulister att jaga röster på nya håll, bland annat bland kritiska bönder. En strategi som ser ut att ge effekt.
Går mot ”anti-röstande”
Kevin Cunningham, statsvetare vid Technological University i Dublin, beskriver det som en del i ett kulturkrig där Europas bönder går allt mer emot ett ”anti-röstande”.
– Gruppen har tidigare lyssnat till en mer kristen konservativ politik. Nu ser vi att radikalhögern vinner röster här, säger han i SVT:s Agenda.
I en rapport för European Council on Foreign Relations, i vilken Kevin Cunningham är medförfattare, spås Europas ytterhögerpartier göra stora framgångar i kommande val – till och med större än under 2019 som ibland beskrivits som året av ”peak populism”.
Påverkas negativt av ny politik
Bönderna själva framhåller att deras marginaler har krymp till följd av ökade kostnader för bland annat bränsle och livsmedel. Många påverkas också negativt av politiska beslut som slopade subventioner av jordbruksdiesel och arbetsfordon.
I städer som Paris, Berlin och München har gruppen visat sitt missnöje genom att bland annat dumpa gödsel och blockera gatorna.
Kevin Cunningham tror att bondeprotesterna och ytterhögern binds samman genom så kallad ”negativ polarisering” – hör mer i klippet ovan.