Al-shifa-sjukhuset har varit utan el och vatten i tre dagar, meddelade WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus under måndagen. Bilden har tagits av en fotograf vid nyhetsbyrån AFP. Foto: Ismail Zanoun/AFP/TT

Experten om fejkanklagelser i informationskriget: ”Strider om narrativet”

Uppdaterad
Publicerad

Två klipp som uppges visa det mänskliga lidandet efter en attack mot al-Shifa-sjukhuset i Gaza har hamnat i centrum för en hätsk debatt i sociala medier. Kritiker menar att klippen är fabricerade – ett påstående som i sin tur avfärdas som israelisk propaganda.

– Det här är ingen lätt terräng att navigera i, vare sig som media eller som expert. Det ska man vara ödmjuk med att säga, säger experten Anders Persson.

Klippen som väckt debatt de senaste dagarna är inspelade samtidigt, det ena har verifierats av nyhetsbyrån Reuters. Båda klippen visar en hjärtskärande scen som uppges ha utspelat sig efter en attack mot al-Shifa-sjukhuset, Gazas största, under fredagen.

En ung flicka med blod över hela ansiktet hörs ropa ”varför gud?” medan hon vandrar runt bland svårt skadade och tillsynes livlösa kroppar. Omkring henne hörs skrik och gråt medan ännu fler skadade bärs in i den garageliknande byggnad där det hela äger rum.

Krig mellan Israel och Hamas

Klippen spelades in och publicerades av två välkända videobloggare med hemvist i Gaza. Efter att nyhetsbyrån Reuters genom jämförelser med andra bilder lyckats verifiera att inspelningsplatsen var al-Shifa-sjukhuset valde flera etablerade medier att publicera delar av dem – däribland SVT Nyheter, BBC och NRK.

Under måndagen släppte nyhetsbyrån AP ett tredje klipp från platsen, inspelat av kinesiska CCTV.

Väcker liv i debatten om ”Pallywood”

De som sedan dess betvivlat klippens äkthet ifrågasätter dock inte att de spelats in på sjukhuset – utan snarare under vilka förutsättningar. Bilderna från al-Shifa-sjukhuset har väckt debatt om det som i sociala medier ofta omnämns som ”Pallywood”, det vill säga påståendet att Hamas använder sig av skådespelare för att fabricera material i syfte att vinna omvärldens stöd.

Begreppet är inte nytt för det här kriget, förklarar Anders Persson, statsvetare och expert på Israel-Palestinakonflikten.

– Israeler och palestinier strider om narrativet i konflikten och israeler tenderar att säga ”Pallywood” om allting. Det är ett sätt att avfärda kritik. Det faktum att det har funnits några fall där palestinier antingen ljugit, överdrivit eller kommit med vilseledande information gör att den sidan diskrediteras ibland. Men på samma sätt finns det ett antal israeliska fall där man också har ljugit och vilselett, säger han.

Få utländska journalister på plats

SVT har försökt undersöka om klippen är iscensatta, men har hittills inte funnit några belägg för det påståendet.

Även Reuters svarar såhär i ett mejl till SVT Nyheter:

”Som man kan förvänta sig tar Reuters verifieringen av allt användargenererat innehåll på största allvar. Vi har inte sett några bevis som tyder på att detta var iscensatt.”

Enligt Anders Persson är det svårt eller nästintill omöjligt att från håll dra några skarpa slutsatser utan mer information.

– Det tråkiga svaret är man i så fall får vänta på MR-organisationernas (Mänskliga rättigheter, reds. anm.) rapporter som kommer efter kriget. De lär kunna utreda vad som hänt i de mest kända fallen.

Samtidigt finns problem med att på dessa grunder helt avfärda det material som kommer från Gaza. Då ytterst få etablerade medier finns på plats är den strida strömmen av bilder i sociala medier ofta det enda material som finns att tillgå, förklarar Persson, som själv tycker sig se att bilderna från Gaza i etablerade medier med tiden blir allt färre.

– Det här med kunskapsluckor är ett växande problem här. Jag tror att en del medier upplevde att de själva blev brända av rapporteringen kring bombningen av sjukhuset al-Ahli, som det finns många frågetecken kring. Det gör kanske att man blir ännu mer återhållsam med att publicera saker som skulle kunna vara känsliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet